Pregovori o tarifama na čelik i aluminijum

EU odbila predlog SAD za ukidanje carina

EUSvet

29.6.2023 15:36 Autor: Vladimir Jokanović 2

EU odbila predlog SAD za ukidanje carina EU odbila predlog SAD za ukidanje carina
Evropska unija je odbacila predloženo rešenje Sjedinjenih Američkih Država za ukidanje carina na čelik i aluminijum, pojačavajući strah od obnove transatlantskog trgovinskog spora. Dve... EU odbila predlog SAD za ukidanje carina

Evropska unija je odbacila predloženo rešenje Sjedinjenih Američkih Država za ukidanje carina na čelik i aluminijum, pojačavajući strah od obnove transatlantskog trgovinskog spora.

Dve strane prekinule su tarifni rat zbog mera koje je 2021. godine uveo tadašnji predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump), ali morali bi da pronađu novi obavezujući „zeleni“ sporazum do oktobra, prenosi Financial Times.

EU smatra da će rešenje koje predlaže SAD verovatno kršiti pravila Svetske trgovinske organizacije jer diskriminiše u korist domaćih proizvoda, naveli su neimenovani zvaničnici upoznati sa situacijom.

Valdis Dombrovskis, evropski komesar za trgovinu putuje u Vašington iduće nedelje radi daljih pregovora.

Ukoliko dve strane ne budu uspele da postignu dogovor, američke carine će se automatski vratiti u oktobru, kao i uzvratne mere EU. Carine na aluminijum iz Evrope iznosi 10 odsto, a na čelik 25 odsto, dok su kontramere EU usmerene na proizvode kao što su burbon viski i motocikli Harley Davidson.

Kada su suspendovale carine, SAD i EU su se složile da formiraju održivi klub za čelik, koji bi davao prioritet proizvodnji sa niskom emisijom ugljenika, a ova mera trebalo bi da omogući obema stranama smanjenje oslanjanja na uvoz iz Kine.

Američki predlog bi omogućio članovima kluba da postave standarde za emisiju štetnih gasova i nametnu tarife za one koji ih ne ispunjavaju.

S druge strane, Brisel smatra da je njegov novi mehanizam za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM), koji će nametati carine na uvoz u skladu sa intenzitetom emisije ugljenika, pravi odgovor. EU predlaže CBAM kao osnovu za takozvani Globalni aranžman o održivom čeliku i aluminijumu.

Tagovi
CARINA EU SAD UVOZ
  • SUNCE

    29.6.2023 #1 Author

    Da li je moguće da EU odvibije bilo kakav predlog USA. Ja sam uvek doživljavam, naročito zadnjih godina da su njihovi predlozi naredbe. Bas me čudi da su se okurazili.

    Odgovori

  • SUNCE

    30.6.2023 #2 Author

    Da li je moguće da EU ima hrabrosti da odbije bilo koji predlog USA.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...