Revizija podataka o privrednom rastu u SAD

Rast američkog BDP-a u prvom kvartalu dva odsto

SvetVesti

30.6.2023 09:33 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rast američkog BDP-a u prvom kvartalu dva odsto Rast američkog BDP-a u prvom kvartalu dva odsto
Američka ekonomija širila se znatno brže u prvom kvartalu ove godine nego što je ranije procenjeno, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD. Prema Refinitivu, BDP... Rast američkog BDP-a u prvom kvartalu dva odsto

Američka ekonomija širila se znatno brže u prvom kvartalu ove godine nego što je ranije procenjeno, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD. Prema Refinitivu, BDP je porastao po godišnjoj stopi od dva odsto u prvom tromesečju, a ne 1,3 odsto kako je ranije bilo procenjeno.

Konačna procena rasta BDP-a u prvom kvartalu odražava reviziju naviše za izvoz, potrošnju domaćinstava, državnu i lokalnu potrošnju i investicije stambenih preduzeća, prenosi CNN. Novi podaci pokazali su da Amerikanci više troše na usluge, a manje na robu.

Potrošnja domaćinstava koja čini oko dve trećine ekonomske proizvodnje revidirana je na 4,2 sa 3,8 odsto. Revidirani trgovinski tokovi pozitivno su doprineli BDP-u, pri čemu je izvoz porastao više nego što je ranije procenjeno, dok je uvoz revidiran naniže.


Izvoz u prvom kvartalu revidiran je sa 5,2 na 7,8 odsto. Stambene fiksne investicije, potrošnja stambenih preduzeća ili stanodavaca manje su uticale na BDP. Nerezidencijalna preduzeća smanjila su potrošnju više nego što je ranije bilo prijavljeno.

Konačna procena BDP-a za prvi kvartal pokazuje da je američka ekonomija bila u mnogo boljem stanju nego što se mislilo, zahvaljujući otpornim američkim potrošačima, iako ekonomisti ukazuju da je zamah usporen poslednjih meseci.

Vrednost akcija na Njujorškoj berzi je porasla nakon objave revidiranih podataka, a analitičari ocenjuju da snažniji rast BDP-a od očekivanog daje Fedu više slobode za povećanje kamatne stope bez bojazni od guranja privrede u recesiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...