Velika ulaganja nemačke kompanije u električna vozila

BMW investira u baterije za e-automobile u SAD

AutomobiliFirme u fokusuSvetU fokusu

20.10.2022 13:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

BMW investira u baterije za e-automobile u SAD BMW investira u baterije za e-automobile u SAD
Kompanija BMW AG saopštila je da će uložiti 1,7 milijardi dolara u proizvodnju električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama. Investicija je najavljena u okviru... BMW investira u baterije za e-automobile u SAD

Kompanija BMW AG saopštila je da će uložiti 1,7 milijardi dolara u proizvodnju električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama. Investicija je najavljena u okviru ambicioznih planova nemačke kompanije za povećanje proizvodnje električnih vozila u SAD.

Nemačka kompanija saopštila je da pravi novu investiciju od milijardu dolara u fabriku u Južnoj Karolini i još 700 miliona dolara na novo postrojenje za sklapanje visokonaponskih baterija, takođe u Južnoj Karolini gde će otvoriti najmanje 300 radnih mesta, prenosi Reuters.

Predsednik BMW grupe Oliver Zipse rekao je da je to najveća pojedinačna investicija kompanije do sada u elektične automobile. Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster rekao je da je kapitalna investicija kompanije BMW najveća u istoriji te države.


BMW je takođe saopštio da će kineska grupa za obnovljive izvore energije Envision’s AESC izgraditi novu fabriku baterijskih ćelija u Južnoj Karolini sa godišnjim kapacitetom do 30 GWh za snabdevanje ovog proizvođača automobila.

Foto: Unsplash.com

Nemačka kompanija luksuznih automobila planira da napravi najmanje šest potpuno električnih BMW modela u SAD do 2030. godine. BMW neće odrediti rok za okončanje proizvodnje vozila na gas.

Zipse je ocenio da američka politika prema Kini rizikuje stvaranje „opasne“ igre trgovinskih barijera koje bi mogle da osujete planove za uvođenje široke primene električnih vozila, prenosi Bloomberg. On je istakao da bi bila katastrofa ukoliko bi restrektivni zakoni zaustavili razvoj industrije.

Globalni proizvođači automobila lobiraju kod Bajdenove administracije da ublaži ograničenja u klimatskom zakonodavstvu koja ciljaju na obuzdavanje kineske kontrola nad globalnim lancima snabdevanja od materijala za baterije do poluprovodnika.

BMW insistira da se promeni odredba koja zadržava deo poreskog kredita za kupce električnih vozila u iznosu 7.500 dolara ako automobilske kompanije koriste određene minerale iz Kine i drugih „stranih subjekata od interesa“.

„Naravno da bismo želeli da dobijemo sve sirovine iz Evrope ili SAD“, rekao je Zipse. On je dodao da nije moguće to uraditi u roku od 10 godina u industriji koja se brzo razvija. Zipse je naveo da nijedan region ne može da bude potpuno nezavistan u pogledu sirovina za baterije i da bi SAD „trebalo da imaju propis koji nije potpuno nerealan“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...