Ključni dobavljač avio-industrije rasprodaje imovinu

Boeing kupuje kompaniju Spirit AeroSystems

Firme u fokusuSvetU fokusu

1.7.2024 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Boeing kupuje kompaniju Spirit AeroSystems Boeing kupuje kompaniju Spirit AeroSystems
Boeing je najavio da će kupiti kompaniju Spirit AeroSystems u dogovoru vrednom 4,7 milijardi dolara kroz razmenu akcija, nakon višemesečnih pregovora, pokušavajući da reši... Boeing kupuje kompaniju Spirit AeroSystems

Boeing je najavio da će kupiti kompaniju Spirit AeroSystems u dogovoru vrednom 4,7 milijardi dolara kroz razmenu akcija, nakon višemesečnih pregovora, pokušavajući da reši široku korporativnu i industrijsku krizu koja je zahvatila i ključnog dobavljača.

Kompanija Boeing saopštila je da je ukupna vrednost dogovora oko 8,3 milijardi dolara, uključujući dugove. Svaka akcija kompanije Spirit biće zamenjena za između 0,18 i 0,25 akcija Boeinga, što rezultira vrednošću od oko 37,25 dolara po akciji, prenosi Reuters. Akcije kompanije Spirit zatvorene su na 32,87 dolara u petak.

Odvojeno, Airbus, takođe kupac Spirita, saopštio je da će preuzeti ključne aktivnosti u četiri fabrike kompanije u SAD, Severnoj Irskoj, Francuskoj i Maroku, kao i manje aktivnosti u Kanzasu.

Deo dogovora sa Airbusom pokrenut je odlukom Boeinga da otkupi svoju bivšu podružnicu, koja se odvojila i počela da snabdeva Airbus i druge proizvođače aviona, otkako je postala nezavisna od Boeinga pre skoro dve decenije.

S obzirom na to da aktivnosti u vezi sa Airbusom donose gubitke, izvori iz industrije naveli su da je evropski proizvođač aviona tražio do milijardu dolara kao nadoknadu u zamenu za preuzimanje fabrika koje proizvode strateške delove za avione A350 i A220.

Airbus je saopštio da će dobiti 559 miliona dolara nadoknade od Spirita, u zavisnosti od konačnih detalja dogovora, dok će Spiritu platiti simboličnih jedan dolar za imovinu. Spirit je saopštio da takođe planira da proda poslovanja i operacije , Škotskoj i u Maleziji koje podržavaju programe Airbusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.