ne postoje jasni planovi za obezbeđivanje sredstava nakon 2025. godine

Bogate zemlje daleko od cilja finansiranja siromašnih uoči COP27

EkologijaSvetU fokusu

29.10.2022 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Bogate zemlje daleko od cilja finansiranja siromašnih uoči COP27 Bogate zemlje daleko od cilja finansiranja siromašnih uoči COP27
Bogate zemlje su još uvek daleko od postizanja svog obećanja od 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje siromašnih zemalja, pokazuje izveštaj koji su objavile... Bogate zemlje daleko od cilja finansiranja siromašnih uoči COP27

Bogate zemlje su još uvek daleko od postizanja svog obećanja od 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje siromašnih zemalja, pokazuje izveštaj koji su objavile Nemačka i Kanada uoči samita COP27 u Egiptu.

To je evaluacija takozvanog Plana isporuke, prema kome su se razvijene zemlje pre više od decenije obavezale da će mobilisati tu sumu iz javnih i privatnih sredstava godišnje za prilagođavanje klimi i ulaganja u obnovljive izvore energije u manje razvijenim zemljama. Pošto taj cilj nije postignut do 2020. godine, na COP26 u Glazgovu, nacije su ponovo potvrdile svoju odlučnost da ga ostvare do 2025. godine, piše Bloomberg.

Iako razvijene zemlje ostaju posvećene ovom cilju, one su svesne i priznaju da to znači dosta posla, napisali su u saopštenju kanadski ministar životne sredine Stiven Gilbo (Steven Guilbeault) i specijalni izaslanik Nemačke za međunarodnu klimatsku akciju Dženifer Morgan (Jennifer Morgan). Oni su dodali da su globalna pandemija i napad Rusije na Ukrajinu imali reperkusije na nacionalne ekonomije i zaduženja, energetsku i prehrambenu bezbednost, ali da štete povezane sa globalnim zagrevanjem predstavljaju „situaciju života ili smrti“.

„Postizanje cilja od 100 milijardi dolara je apsolutno totemsko. Moramo to da uradimo“, rekao je novinarima na brifingu u petak Alok Šarma (Alok Sharma), predsednik samita COP26, koji je dvema zemljama dao mandat za izveštaj o napretku. Izveštaj je identifikovao deset oblasti za poboljšanje, uključujući unošenje veće transparentnosti u proceduru finansiranja.

Otrežnjujuća procena dolazi samo devet dana pre početka klimatskog samita Ujedinjenih nacija u Šarm el Šeiku. Već se očekuje da će na tim razgovorima dominirati tenzije oko finansijskih pitanja, uključujući neuspela obećanja o finansiranju, kao i zahteve da razvijene zemlje pomognu ranjivim zemljama da se izbore sa posledicama globalnog zagrevanja.

Prema izveštaju, samo pet zemalja – Italija, Japan, Holandija, Norveška i Švedska – preuzelo je obaveze iznad prošlogodišnjih projekcija. Zajedno, multilateralne razvojne banke su odobrile više od 50 milijardi američkih dolara za klimatsko finansiranje u 2021. godini za zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Međutim, ne postoje jasni planovi za obezbeđivanje sredstava nakon 2025. godine.

  • GAGA

    30.10.2022 #1 Author

    Ocito da njih obecanja i preuzete obaveze, zapravo ne obavezuju. Moze im se

    Odgovori

  • Milovan94

    30.10.2022 #2 Author

    Ko može još da veruje bogatim zemljama. Oni samo misle na sebe.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    30.10.2022 #3 Author

    Ne žele da pomognu,
    to su samo priče za davljenike koji se samo hvataju za
    slamku…

    Odgovori

  • VANJA

    30.10.2022 #4 Author

    U takvoj su situaciji da mogu da odugovlace!

    Odgovori

  • Tina

    30.10.2022 #5 Author

    Razvijene zemlje spasavaju planetu od propasti sto treba svi I da Im zahvalimo. Stoga ne verujem da ce zaboraviti I na svoje obecanje za navedenu pomoc, pa cak I posle 2025.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    30.10.2022 #6 Author

    Koga još briga za siromašan narod u celom svetu.. Tuga

    Odgovori

  • Dzebac

    30.10.2022 #7 Author

    Naravno da nece pomagati manjima zato sto je i njima svoje najbitnije

    Odgovori

  • Ika

    30.10.2022 #8 Author

    Lako je obecati, tesko da ce bilo ko ispuniti obavezu

    Odgovori

  • Boba3

    30.10.2022 #9 Author

    Svi su u problemu, i bogati i siromasni

    Odgovori

  • Dzebac

    30.10.2022 #10 Author

    Nemaju sredstava da pokriju projekte

    Odgovori

  • Emilija

    31.10.2022 #11 Author

    Bogate zemlje gledaju samo i iskljucivo svoj interes

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...