preporuke za preduzimanje mera bez velikih ulaganja

Svetska banka: Ekstremna klima ugrožava ekonomski rast Filipina

EkologijaSvetU fokusu

25.10.2022 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Svetska banka: Ekstremna klima ugrožava ekonomski rast Filipina Svetska banka: Ekstremna klima ugrožava ekonomski rast Filipina
Ekstremni vremenski događaji i rast temperature mogli bi da dovedu do gubitka 13,6 odsto ekonomske proizvodnje Filipina do 2040. godine, što bi nanelo težak... Svetska banka: Ekstremna klima ugrožava ekonomski rast Filipina

Ekstremni vremenski događaji i rast temperature mogli bi da dovedu do gubitka 13,6 odsto ekonomske proizvodnje Filipina do 2040. godine, što bi nanelo težak danak najsiromašnijima u zemlji ako se ne pozabavi klimatskim promenama, navodi se u izveštaju Svetske banke objavljenom u utorak.

U izveštaju se upozorava da će temperature na Filipinima nastaviti da rastu i da bi padavine mogle postati intenzivnije zbog klimatskih promena, dovodeći u opasnost sposobnost zemlje da ispuni svoje razvojne ciljeve, piše Reuters.

„Bez preduzimanja neke konkretne akcije, klimatske promene će nametnuti značajne ekonomske i ljudske troškove, najviše pogađajući najsiromašnija domaćinstva“, rekla je Ndiame Diop, direktorka Svetske banke za Filipine, Maleziju, Tajland i Brunej na predstavljanju izveštaja.

Filipini, arhipelag sa više od 7.600 ostrva, na vrhu su ovogodišnjeg svetskog indeksa rizika koji procenjuje koje populacije su najviše izložene riziku od zemljotresa, ciklona, poplava, suša i porasta nivoa mora.

Kapitalno intenzivne industrije i poljoprivredni sektor će verovatno najviše trpeti zbog ekonomske štete izazvane intenzivnim i češćim ekstremnim vremenskim prilikama, rekao je zajmodavac sa sedištem u Vašingtonu.

Svetska banka je u svom izveštaju navela da mnoge akcije ne zahtevaju ulaganja, kao što je obezbeđivanje da se nova gradnja ne realizuje u područjima koja su u opasnosti od poplava, olujnih udara ili porasta nivoa mora.

  • Tina

    25.10.2022 #1 Author

    Teska je situacija na Filipinima, evidentno je. Sigurno je da bi Im nasa zemlja pomogla koliko moze da nema isto i svoje probleme

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    25.10.2022 #2 Author

    Još kada bi istqa verovala amerikanci ma. Cela priča sa klimatskim promenama je preterano potencirana i preuvelicana.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...