Dodeljeno četiri milijarde funti kompaniji BAE Systems

Britanska vlada finansira razvoj nuklearnih podmornica

Svet

2.10.2023 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanska vlada finansira razvoj nuklearnih podmornica Britanska vlada finansira razvoj nuklearnih podmornica
Britansko ministarstvo odbrane dodelilo je skoro četiri milijarde funti (4,9 milijardi dolara) kompaniji BAE Systems za sledeću fazu programa razvoja podmornica na nuklearni pogon.... Britanska vlada finansira razvoj nuklearnih podmornica

Britansko ministarstvo odbrane dodelilo je skoro četiri milijarde funti (4,9 milijardi dolara) kompaniji BAE Systems za sledeću fazu programa razvoja podmornica na nuklearni pogon.

Državna sredstva ovoj kompaniji dolaze nakon što su se lideri Australije, Velike Britanije i SAD u martu obavezali da će sarađivati na izgradnji podmorničke flote – kao pokušaju da odgovori na rastuću “pretnju” Kine u Južnom kineskom moru i oko Tajvana.

Kako prenosi Bloomberg, ovaj program, poznat pod proširenim imenom kao SSN-AUKUS, biće “najveća, najmoćnija i najnaprednija flota nuklearnih podmornica kojom je Kraljevska mornarica ikada upravljala”, saopštio je BAE Systems u nedelju.

Ministar odbrane Grant Šaps (Grant Shapps) najavio je ovo novo ulaganje dok je govorio na prvom danu konferencije Konzervativne stranke.

Najavljena suma trebalo bi da pokrije razvojne radove do 2028. godine. Proizvodnja će započeti krajem ove decenije, a prvo tehnološki napredno plovilo SSN-AUKUS trebalo bi da bude isporučeno tek krajem 2030-ih.

Državna subvencija takođe podrazumeva finansiranje infrastrukture na lokaciji kompanije BAE Systems u mestu Barou u Kambriji, ulaganje u njen lanac snabdevanja i zapošljavanje više od 5.000 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...