Pariz i dalje besan zbog otkazane porudžbine podmornica

„Australija nas je namerno držala u mraku“, poručio opozvani francuski ambasador u Kanberi

BiznisNovacU fokusu

20.9.2021 17:23 Autor: Vladimir Jokanović

„Australija nas je namerno držala u mraku“, poručio opozvani francuski ambasador u Kanberi „Australija nas je namerno držala u mraku“, poručio opozvani francuski ambasador u Kanberi
Bes Pariza zbog australijskog otkazivanja porudžbine 12 podmornica u vrednosti 90 milijardi dolara se ne stišava. Francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo (Jean-Pierre Thebault)... „Australija nas je namerno držala u mraku“, poručio opozvani francuski ambasador u Kanberi

Bes Pariza zbog australijskog otkazivanja porudžbine 12 podmornica u vrednosti 90 milijardi dolara se ne stišava. Francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo (Jean-Pierre Thebault) povučen je na konsultacije u domovinu nakon što je objavljeno da Kanbera ulazi u novo strateško partnerstvo AUKUS sa Velikom Britanijom i SAD.

„Možda nismo prijatelji“, rekao je Tebo, koji tvrdi da je australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) namerno držao Pariz „u mraku“, prenosi Guardian. Dok Francuzi poručuju da se osećaju prevarenim, Morison navodi da je njegova vlada obavestila francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da je AUKUS dogovor sklopljen noć pre nego što je o tome obaveštena javnost.

Prema rečima Teboa, Pariz je otkrio putem štampe da ga je najvažnija osoba australijske vlade namerno držala u mraku do poslednjeg trenutka. On je u ponedeljak u izjavi za radio ABC rekao da Australija i Francuska „možda nisu prijatelji“. Podsetimo, u četvrtak je objavljeno da će Australija razvijati podmornice u saradnji sa SAD i Velikom Britanijom.

Foto: Youtube screenshot

„Ovo je bila zavera koja se stvarala 18 meseci. U isto vreme dok smo bili angažovani na tome da najbolje iskoristimo ovaj (podmornički) program u kojem je Francuska odala svoje najbolje čuvane vojne tajne… postojao je još jedan projekat koji smo otkrili zahvaljujući štampi, sat vremena pre objavljivanja. Dakle, možete da zamislite naš bes“, kazao je Tebo.

Francuski diplomata rekao je da je njegova vlada podelila svoje znanje sa Australijom u dobroj veri, ali da je Kanbera tajno pregovarala sa druge dve savezničke zemlje. Morison, međutim tvrdi da je pre „mnogo meseci“ pokrenuo „pitanja“ u vezi sa ugovorom sa Francuzima.

Australijski premijer naveo je da je odluka doneta na bazi procene da li će podmornice koje su se gradile uz velike troškove za poreske obveznike, moći da obave posao. On je dodao da je strateški sud vlade donet na bazi najboljih obaveštajnih i odbrambenih saveta, koji su potvrdili da francuske podmornice ne bi bile dovoljno dobre.

Foto: Tanjug/AP

Morison je istakao da „nije zažalio što je odlučio da stavi australijski nacionalni interes na prvo mesto“, dok je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), kao jedan od trojice potpisnika AUKUS, zatražio razgovor sa franuskim predsednikom Makronom. Francuska je privremeno opozvala i svog ambasadora u SAD, prenosi AP.

Bela kuća saopštila je da ima razumevanje za stav Francuske, kao i da će da nastavi u narednim danima da radi na rešavanju međusobnih razlika. „Francuska je naš najstariji saveznik i jedan od naših najjačih partnera i delimo dugu istoriju zajedničkih demokratskih vrednosti i posvećenost zajedničkom radu na rešavanju globalnih izazova“, navela je Bela kuća.

Australijski ministar trgovine doći će ipak u Pariz na sastanke sa svojim francuskim kolegom početkom oktobra, kako bi razgovarali o uključivanju Australije u sporazum o slobodnoj trgovini sa EU. Tebo je naveo da u „ovoj fazi“ očekuje nastavak pregovora, iako je nakon objave o formiranju AUKUS, Pariz zatražio od zemalja članica EU da „preispitaju“ uključivanje Australije u bilo koji sporazum o slobodnoj trgovini.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...