u oktobru pala na 4,6 odsto

Britanski premijer proglasio pobedu nad inflacijom

Svet

15.11.2023 17:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Britanski premijer proglasio pobedu nad inflacijom Britanski premijer proglasio pobedu nad inflacijom
Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi Sunak), proglasio je u sredu pobedu nad inflacijom, jer su najnoviji podaci pokazali da je u oktobru pala... Britanski premijer proglasio pobedu nad inflacijom

Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi Sunak), proglasio je u sredu pobedu nad inflacijom, jer su najnoviji podaci pokazali da je u oktobru pala više nego što je očekivano, na 4,6 odsto.

„Zvanični podaci objavljeni jutros potvrđuju da smo prepolovili inflaciju, čime je ispunjen prvi od pet prioriteta koje sam zacrtao početkom godine“, naveo je Sunak u izjavi nakon objavljivanja posljednjih podataka.

On je dodao, međutim, da je za neke ljude situacija i dalje teška, tako da zemlja mora da ostane na putu smanjivanja inflacije skroz do cilja od dva odsto i dodao da je inflacija kao porez, prenosi Mina.

“Uzima vam novac iz džepa, utiče na cenu hrane koju kupujete, hipoteku, kao i visinu penzije. Zato je prepolovljavanje inflacije bio moj prvi prioritet“, objasnio je Sunak.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u oktobru pala na 4,6 odsto sa septembarskih i avgustovskih 6,7 odsto, saopštila je danas britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku ONS. Tržišta su očekivala inflaciju od 4,8 odsto, a ona je sada najniža od oktobra 2021. godine.

Kako se navodi na sajtu ONS-a, glavni uzrok niže međugodišnje inflacije je pad troškova za stanovanje i usluge u vezi sa domaćinstvom 3,5 odsto. Rast cena hrane i bezalkoholnih pića je usporio na 10,1 odsto međugodišnje, što je najniža stopa rasta od juna 2022. godine. Cene transporta su u oktobru porasle 0,5 odsto, kao i cene usluga restorana i hotela 7,5 odsto, nameštaja, opreme za domaćinstvo i održavanje 3,1 odsto, odeće i obuće 6,2 odsto.

U svim pomenutim slučajevima, međugodišnji rast cena je bio manji nego u septembru.

Godišnja stopa bazne inflacije u Velikoj Britaniji je u oktobru pala na 5,7 odsto sa septembarskih 6,1 odsto i sada je najniža od marta prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...