Rokada u vladi u Londonu

Dejvid Kameron novi britanski ministar spoljnih poslova

Svet

13.11.2023 15:50 Autor: Vladimir Jokanović 3

Dejvid Kameron novi britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron novi britanski ministar spoljnih poslova
Bivši britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) imenovan je u ponedeljak za ministra spoljnih poslova u vladi Rišija Sunaka (Rishi Sunak) nakon dramatične rekonstrukcije... Dejvid Kameron novi britanski ministar spoljnih poslova

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) imenovan je u ponedeljak za ministra spoljnih poslova u vladi Rišija Sunaka (Rishi Sunak) nakon dramatične rekonstrukcije kabineta koja je uključila smenu ministarke unutrašnjih poslova Seule Brejverman (Suella Braverman).

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli (James Cleverly) zamenio je Seulu Braverman, a Kameron je došao na njegovo mesto, prenosi Financial Times. Analitičari ocenjuju da je došlo do pomeranja britanskog premijera prema političkom centru, što je razočaralo članove desnog krila Konzervativne stranke.

Najveće iznanađenje je što je Kameronu, koji praktično nije imao političku ulogu od kada je podneo ostavku nakon referenduma o Brexitu 2016. godine, ponuđeno mesto ministra spoljnih poslova. Kameron je 2010. godine obećao da će raspisati referendum o izlasku Velike Britanije iz EU.


Budući da konzervativci zaostaju za laburistima za više od 20 procenata u anketama javnog mnjenja, smatra se da rekonstrukcija vlade predstavlja pokušaj Sunaka da napravi dobar tim uoči sledećih izbora 2025. godine.

Kameron, koji je bio premijer između 2010. i 2016. godine, nedavno jje bio u središtu velikog lobističkog skandala kada je otkriveno da je tajno lobirao kod bivših kolega u vladi u ime svog poslodavca Greensill Capital. Posle napuštanja premijerske funkcije, Kameron je pokušao da osnuje britansko-kineski investicioni fond vredan milijardu dolara, ali je projekat stao 2021. godine zbog pogoršanja odnosa Londona i Pekinga.

Brejverman je smenjena nakon što je javno kritikovala policajce da su nedavno bili suviše blagi prema propalestinskim demonstrantima. Ona je izazvala širok gnev svojim komentarima protiv demonstranata. Ovo je njena drugi odlazak sa istog posla za samo 13 meseci, jer ju je tadašnja premijerka Liz Tras (Liz Truss) primorala da podnese ostavku kada je utvrđeno da je koristila privatni e-mail za slanje informacija u vezi sa vladinim poslovima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...