poslovna aktivnost smanjuje se najbržim tempom

Rizik od recesije u Velikoj Britaniji sve veći

Svet

22.9.2023 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rizik od recesije u Velikoj Britaniji sve veći Rizik od recesije u Velikoj Britaniji sve veći
Rizik od recesije u Velikoj Britaniji raste jer se poslovna aktivnost smanjuje najbržim tempom od globalne finansijske krize 2008. godine, ne računajući period zatvaranja... Rizik od recesije u Velikoj Britaniji sve veći

Rizik od recesije u Velikoj Britaniji raste jer se poslovna aktivnost smanjuje najbržim tempom od globalne finansijske krize 2008. godine, ne računajući period zatvaranja zbog Covida-19, pokazalo je novo istraživanje S&P Global u petak.

Blic procene za septembar daju mračnu ekonomsku sliku Velike Britanije, sa strmijim padom u uslužnom sektoru koji baca dugu senku na finansijsko zdravlje nacije, prenosi Anadolu Agency.

Ukupna poslovna aktivnost je pala na najniži nivo za 32 meseca.

Komentarišući brze podatke o PMI-u, Kris Vilijamson (Chris Williamson), glavni poslovni ekonomista u S&P Global Market Intelligence-u, rekao je da razočavajući rezultati istraživanja PMI-ja za septembar znače da je recesija sve verovatnija u Velikoj Britaniji.

„Strmoglav pad proizvodnje koji signaliziraju brzi podaci o PMI-u u skladu je sa smanjenjem BDP-a po kvartalnoj stopi za više od 0,4 odsto, i ne vidi se neposredno poboljšanje“, rekao je on.

Vilijamson je dodao da uprkos višim cenama goriva tokom meseca, troškovi kompanija su rasli oštro po smanjenoj stopi.

Učesnici ankete ukazali su na smanjenu tražnju uzrokovanu povećanjem troškova života i povećanjem kamata.

Pomenuli su i smanjenje potrošnje klijenata u sektoru nekretnina i građevinarstva. Pored toga, neki proizvođači su naveli da je smanjenje zaliha kupaca negativno uticalo na njihove proizvodne potrebe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...