Investicione banke smanjile svoje prognoze do kraja godine

Zabrinjavajuće usporavanje britanske ekonomije

Svet

13.9.2023 14:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zabrinjavajuće usporavanje britanske ekonomije Zabrinjavajuće usporavanje britanske ekonomije
Bruto domaći proizvod u Velikoj Britaniji pao je u julu za 0,5 odsto, ispod ranije prognoze ekonomista od -0,2 odsto. Proizvodnja usluga bila je... Zabrinjavajuće usporavanje britanske ekonomije

Bruto domaći proizvod u Velikoj Britaniji pao je u julu za 0,5 odsto, ispod ranije prognoze ekonomista od -0,2 odsto. Proizvodnja usluga bila je glavna prepreka većem rastu, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku, jer je opala za 0,5 odsto.

Iznenađujući pad u julu znači da se ekonomija smanjila najbržim tempom od decembra.

To je najnoviji znak ekonomskog pritiska u okruženju sa višim kamatnim stopama. U utorak su brojke pokazale da su hipoteke u Velikoj Britaniji u docnji skočile na sedmogodišnji maksimum u tri meseca do juna.

Glavne investicione banke smanjile su svoja očekivanja rasta u Velikoj Britaniji nakon novih podataka. Goldman Sachs je revidirao svoju godišnju prognozu britanskog ekonomskog rasta na 0,3 odsto sa 0,5 odsto, a JPMorgan je smanjio na 0,4 sa 0,6 odsto, preneo je Reuters.

Ekonomisti pak smatraju da će situacija ostati stabilna, to jest “uz neznatni rast” i u naredna dva kvartala, iako “ne treba isključiti mogućnost blage recesije”.  

  • Vale

    13.9.2023 #1 Author

    Verovatno je to samo trenutno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.9.2023 #2 Author

    I oni se ogradjuju od svega iz objasnjenje da mozda bude blaga recesija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...