Aprilski fjučersi na najvećoj vrednosti od 1974.

Cena zlata na novom istorijskom maksimumu

Svet

5.3.2024 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cena zlata na novom istorijskom maksimumu Cena zlata na novom istorijskom maksimumu
Terminske cene zlata dostigle su u ponedeljak najviši nivo ikada, jer se trgovci klade da će američke Federalne rezerve početi da snižavaju kamatne stope... Cena zlata na novom istorijskom maksimumu

Terminske cene zlata dostigle su u ponedeljak najviši nivo ikada, jer se trgovci klade da će američke Federalne rezerve početi da snižavaju kamatne stope u drugoj polovini tekuće godine.

Aprilski fjučersi ojačali su za 30,60 dolara, ili 1,46 odsto na 2.126,30 dolara po unci (31,1 gram), što je najviši nivo od početka vođenja evidencije 1974. godine. Prethodna najviša cena postignuta je na prethodnoj trgovačkoj sesiji u petak kada je zlato dostiglo vrednost 2095,70 dolara po unci, prenosi Seebiz.

VanEck Gold Miners ETF indeks porastao je za 4,5 odsto. Kada se cena prilagodi inflaciji, zlato je 1980. godine imalo najvišu vrednost svih vremena od oko 3.200 dolara za uncu pri sadašnjim vrednostima, prema računici Bleakley Financial Group, koja prognozira da će cena zlata nastaviti da raste.

Zlato je imalo dobre rezultate uprkos visokim kamatama i jakom dolaru. To je uglavnom zbog toga što su svetske centralne banke kupile velike količine zlata nakon što si SAD i EU konfiskovale 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi.

Cena zlata je u plusu u odnosu na očekivanja da će Fed ove godine početi da smanjuje kamatne stope uporedo sa smanjenjem inflacije. Kada kamatne stope padaju, cene zlata obično rastu, jer ulagači traže sigurno utočište dok imovina poput obveznica postaje manje atraktivna.

Zlato je sada u plusu u odnosu na očekivanja da će Fed ove godine početi smanjivati kamatne stope kako se inflacija smanjuje. Kada stope padaju, cijene zlata obično rastu jer ulagači traže sigurno utočište jer imovina poput obveznica postaje manje atraktivna jer više ne donosi atraktivne prinose.

 • jevtic

  5.3.2024 #1 Author

  Zlato je uvek imalo vrednost i bilo je na ceni

  Odgovori

 • AJA

  5.3.2024 #2 Author

  Zlato je uvek na ceni !!!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...