strah ulagača da će agresivnije podizanje kamatnih stopa zakočiti ekonomiju

Cene nafte blizu 82 dolara na svetskim tržištima

Svet

11.3.2023 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene nafte blizu 82 dolara na svetskim tržištima Cene nafte blizu 82 dolara na svetskim tržištima
Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, pritisnute strahovima da će agresivnije podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim... Cene nafte blizu 82 dolara na svetskim tržištima

Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, pritisnute strahovima da će agresivnije podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zakočiti ekonomiju i potražnju za tim energentom.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša 21 cent nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 81,8 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po gotovo nepromenjenoj ceni, od 75,82 dolara, prenosi Mina.

Trgovce je ove sedmice zabrinuo predsednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell), koji je u Kongresu upozorio da bi kamatne stope mogli podići više i bržim tempom nego što su očekivali, priznajući da su pogrešili u početnoj oceni da je inflacija tek „prolazna“.

Na tržištu strahuju da će agresivnije podizanje kamatnih stopa zakočiti ekonomiju i naškoditi potražnji za naftom koju bi dodatno opteretio i jači dolar, budući da bi smanjio kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Američko Ministarstvo rada objavilo je da su poslodavci u februaru neto otvorili 311.000 novih radnih mesta, manje od proseka u prethodnih šest meseci, ali više nego što su analitičari očekivali.

SAD istovremeno nastoji da osigura stabilnu ponudu, prema izveštaju Financial Times-a, koji piše da su zvaničnici američkog Ministarstva finansija pokušali da nagovore trgovce da pojačaju trgovinu ruskom naftom bez straha od sankcija.

Saudijska Arabija i Iran, značajni proizvođači nafte u sastavu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), obnovili su prekinute odnose nakon višednevnih tajnih razgovora u Pekingu, javlja Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica koštao 82,05 dolara, gotovo kao i dan ranije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...