CENE NAFTE NA MESEČNOM MINIMUMU Sezonski remont rafinerija oborio potražnju

SvetVesti

3.9.2020 12:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE NA MESEČNOM MINIMUMU Sezonski remont rafinerija oborio potražnju CENE NAFTE NA MESEČNOM MINIMUMU Sezonski remont rafinerija oborio potražnju
Cene sirove nafte pale su u sredu posle podne (CET) na najniži nivo u proteklih gotovo mesec dana. Reč je o oktobarskim ugovorima, čija... CENE NAFTE NA MESEČNOM MINIMUMU Sezonski remont rafinerija oborio potražnju

Cene sirove nafte pale su u sredu posle podne (CET) na najniži nivo u proteklih gotovo mesec dana. Reč je o oktobarskim ugovorima, čija vrednost je opala za više od 1,5 odsto za američku naftu WTI (West Texas Intermediate), odnosno više od 1,6 odsto za severnomorsku naftu Brent.

Uprkos tome što je zbog uragana „Laura“ proizvodnja nafte u Meksičkom zalivu prošle nedelje opala za oko 1,1 milion barela dnevno, čime je produkcija dodatno smanjena, radovi na redovnom sezonskom održavanju rafinerija smanjili su kapacitete prerade nafte u SAD, pa je smanjena i potražnja, prenosi Oli price.

Sezonsko održavanje rafinerija podudara se sa periodom smanjene potražnje za gorivom, zbog završetka letnjih odmora, a za proizvođače sirove nafte to je vreme kada potražnja za njihovom robom opada. Marže rafinerija su takođe opale, a neke rafinerije najavile su da će svoja postrojenja prilagoditi za preradu biogoriva, zbog čega bi period održavanja mogao da potraje duže.

Prema izveštaju američke Agencije za energetske informacije (EIA), pojava uragana „Laura“ dovela je do „značajne redukcije“ proizvodnje nafte u priobalju, ali ovo smanjenje produkcije je privremeno i očekivano tokom sezone uragana, prenosi Market Watch. Analitičari EIA ocenili su da veliko smanjenje nedeljne proizvodnje nafte u SAD ne mora da bude značajna podrška tržištu.

Opšta ocena analitičara je da je za održiv i stabilan rast naftnog tržišta neophodna vakcina protiv korona virusa. Sve dok vakcina ne bude široko dostupna, tržište nafte biće podložno različitim rizicima.

Prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice, cena Brent nafte u četvrtak u podne (CET) iznosila je 43,76 dolara za barel, a naftom WTI trgovalo se po ceni 40,92 dolara za barel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...