CENE NAFTE NA NOVOM MAKSIMUMU Ublažavanje mera pojačalo potražnju

SvetVesti

23.6.2020 15:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE NA NOVOM MAKSIMUMU  Ublažavanje mera pojačalo potražnju CENE NAFTE NA NOVOM MAKSIMUMU  Ublažavanje mera pojačalo potražnju
Cene nafte dostigle su u utorak najviši nivo od marta i „cenovnog rata“ između Rusije i Saudijske Arabije, nakon kojeg je došao aprilski krah... CENE NAFTE NA NOVOM MAKSIMUMU  Ublažavanje mera pojačalo potražnju

Cene nafte dostigle su u utorak najviši nivo od marta i „cenovnog rata“ između Rusije i Saudijske Arabije, nakon kojeg je došao aprilski krah naftnog tržišta, kada je vrednost WTI (West Texas Intermediate) nafte dostigla negativnih 37,63 dolara za barel.

Cena američke WTI nafte u utorak 23. juna posle podne (CET) popela se na 40,97 dolara za barel, dok je severnomorska nafta Brent koštala 43,28 dolara, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Obe naftne marke poskupele su prošle nedelje za oko 9,0 odsto, a na rast cena presudno je uticalo poštovanje ograničenja proizvodnje, prema sporazumu OPEC+ i povećanje potražnje usled postepenog ublažavanja restriktivnih mera zbog pandemije Covid-19 i nastavka privrednih aktivnosti.

Glavni razlozi za slom naftnog tržišta 20. aprila bili su preobimna proizvodnja, drastičan pad potražnje i prezasićeni skladišni kapaciteti. U međuvremenu članice OPEC+ sprovode sporazum o smanjenju dnevne proizvodnje za 9,7 miliona barela, a Međunarodna agencija za energiju (IEA) predvidela je potražnja od oko 91,7 miliona barela dnevno u 2020. godini, što je za 500.000 barela dnevno više od njihove prethodne procene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...