Investitori zabrinuti usled opreznih prognoza potražnje

Cene nafte najniže od početka februara

Svet

4.6.2024 10:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte najniže od početka februara Cene nafte najniže od početka februara
Cene nafte pale su u azijskoj trgovini u utorak, nastavljajući gubitke iz prethodne sesije kada su cene pale na najniži nivo za četiri meseca,... Cene nafte najniže od početka februara

Cene nafte pale su u azijskoj trgovini u utorak, nastavljajući gubitke iz prethodne sesije kada su cene pale na najniži nivo za četiri meseca, dok su investitori zabrinuti zbog povećanja ponude kasnije u toku godine, usled opreznih prognoza potražnje ključnog potrošača, SAD.

Cena julskih fjučersa referentne nafte Brent pala je na 77,61 dolar po barelu. Nafta Brent je završila sesiju u ponedeljak sa cenom ispod 80 dolara za barel prvi put od 7. februara, nakon što je oslabila za više od tri odsto u ponedeljak. Fjučersi na američku West Texas Intermediate (WTI) naftu pali su na 73,30 dolara po barel, nakon gubitka od 3,6 odsto u ponedeljak, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici predvođeni Rusijom, poznati kao OPEC+, u nedelju je dogovorila produženje većine svojih smanjenja proizvodnje nafte do 2025. godine, ali je ostavila prostor za postepeno ukidanje dobrovoljnih smanjenja od oktobra nadalje, prenosi Reuters.

Analitičari navode da su cene nafte nedavno suočene sa dvostrukim udarcem, jer su smernice OPEC+ o početku ukidanja nekih smanjenja proizvodnje od oktobra 2024. godine opteretile priču o ponudi, dok uslovi potražnje nisu bili dobro podržani zbog slabijih od očekivanih aktivnosti u američkoj proizvodnji.

Aktivnosti u američkoj proizvodnji su usporile drugi mesec zaredom u maju, dok je potrošnja na građevinske radove neočekivano pala drugi mesec zaredom u aprilu zbog pada aktivnosti u nestambenom sektoru, što bi moglo rezultirati slabijom potražnjom za naftom i gorivom. Zbog toga stručnjaci ocenjuju da bi cene nafte mogle dodatno da oslabe.

Znaci slabljenja rasta potražnje opterećuju cene nafte poslednjih meseci, s fokusom na podatke o potrošnji goriva u SAD. Prosečna cena benzina u Sjedinjenim Državama pala je za 5,8 centi po galonu na 3,50 dolara po galonu u ponedeljak, prema podacima kompanije GasBuddy.

Američka vlada objaviće u sredu podatke o rezervama i isporučenim proizvodima. Isporuke proizvoda, koje se smatraju pokazateljem potražnje, pokazaće koliko je benzina potrošeno tokom vikenda za praznik Dan sećanja, koji se smatra početkom sezone putovanja u SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.