CENE NAFTE NASTAVLJAJU RAST Sporazum o ograničenoj proizvodnji daje rezultate

SvetVesti

19.6.2020 13:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE NASTAVLJAJU RAST Sporazum o ograničenoj proizvodnji daje rezultate CENE NAFTE NASTAVLJAJU RAST Sporazum o ograničenoj proizvodnji daje rezultate
Cene sirove nafte ponovo su porasle u petak, nakon što su prethodnog dana delegati država OPEC+ potvrdili da poštuju sporazum o ograničenoj proizvodnji. Irak... CENE NAFTE NASTAVLJAJU RAST Sporazum o ograničenoj proizvodnji daje rezultate

Cene sirove nafte ponovo su porasle u petak, nakon što su prethodnog dana delegati država OPEC+ potvrdili da poštuju sporazum o ograničenoj proizvodnji. Irak i Kazahstan obećali su tokom panel sastanka da će se striktno pridržavati dogovorenih kvota, pa se očekuje da će u julu proizvodnja biti dodatno smanjena, prenosi Economic Times.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je u petak oko 13 sati (CET) vrednost 39,92 dolara za barel, što je najviši nivo od marta i rast cene za 2,57 odsto. Severnomorska nafta Brent poskupela je na 42,43 (2,12 odsto) dolara za barel, što je takođe najviša cena od marta, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Može se reći da su se cene vratile na približan nivo na kojem su bile 10. juna, nakon kojeg je došlo do dvodnevnog pada, kada je WTI nafta koštala 36,26 dolara, a Brent 38,55 dolara za barel. Povratak trenda brzog rasta cena usledio je posle izveštaja Međunarodne agencije za energiju (IEA) u kojem je navedeno da je predviđena potražnja od oko 91,7 miliona barela dnevno u 2020. godini, što je za 500.000 barela dnevno više od prethodne procene.

IEA je ocenila da se zbog proređenog aviosaobraćaja svet neće vratiti na nivo prepandemijske potražnje za naftom do 2022. godine. Očekivani pad potražnje u ovoj godini procenjen je na 8,1 milion barela dnevno, a rast u 2021. godini na 5,7 miliona barela na dan.

Nadzorni odbor OPEC sastao se u četvrtak kako bi razgovarao o tekućim smanjenjima proizvodnje i procenio da li države poštuju važeća ograničenja produkcije. Irak, koji je od početka primene sporazuma OPEC+ o ograničenoj proizvodnji 1. maja zaostao u ispunjenju obaveza naložio je svojim glavnim kompanijama da dodatno smanje proizvodnju. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...