CENE NAFTE PONOVO NESTABILNE Rizik od novog talasa pandemije smanjio vrednost „crnog zlata“

SvetVesti

15.6.2020 13:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

CENE NAFTE PONOVO NESTABILNE Rizik od novog talasa pandemije smanjio vrednost „crnog zlata“ CENE NAFTE PONOVO NESTABILNE Rizik od novog talasa pandemije smanjio vrednost „crnog zlata“
Cene sirove nafte pale su u ponedeljak 15. juna, peti dan za redom, ovoga puta zbog rizika od novog širenja zaraze Covid-19 u Kini,... CENE NAFTE PONOVO NESTABILNE Rizik od novog talasa pandemije smanjio vrednost „crnog zlata“

Cene sirove nafte pale su u ponedeljak 15. juna, peti dan za redom, ovoga puta zbog rizika od novog širenja zaraze Covid-19 u Kini, Japanu i SAD, jer bi to moglo loše uticati na oporavak potražnje „crnog zlata“.

Posle oštrog jutarnjeg pada od oko 5,0 odsto, američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) vratila je deo vrednosti oko podne (CET) kada je njena cena iznosila je 35,59 dolara za barel. Istovremeno cena severnomorske nafte Brent nalazila se na 38,37 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

„Oporavak potražnje za naftom već je prihvaćen kao dugotrajan proces, a novi talas slučajeva (zaraze) sigurno će izazvati zabrinutost da bi oporavak potražnje mogao potrajati i duže nego što se prvobitno mislilo“, naveo je Voren Paterson (Warren Patterson), jedan od stratega multinacionalne korporacije „ING“.

Posle gotovo dva meseca bez novih slučajeva zaraze, Peking je prijavio 79 novih slučajeva korona virusa u poslednja četiri dana. Više od 25.000 novih slučajeva registrovano je u SAD, samo u subotu, prenosi portal Investing. Ekonomski podaci iz Kine takođe nisu obećavajući. Tamošnja industrijska proizvodnja povećala se za 4,4 odsto u maju u odnosu na prethodnu godinu, ali je rast manji od očekivanog, što sugeriše da se druga najveća ekonomija sveta još nije vratila na planirani put.

Ipak, potrošnja kineskih rafinerija porasla je u maju za 8,2 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, odnosno iznosi 13,6 miliona barela dnevno. Stručnjaci kompanije „Rystad Energy“ ocenjuju da će se ponuda nafte kretati manje više očekivano, a da će potražnja biti glavni fakto formiranja cena.

Nadzorni odbor OPEC sastaće se u četvrtak kako bi razgovarao o tekućim smanjenjima proizvodnje i procenio da li države poštuju važeća ograničenja produkcije. Irak, koji je od početka primene sporazuma OPEC+ o ograničenoj proizvodnji 1. maja zaostao u ispunjenju obaveza naložio je svojim glavnim kompanijama da dodatno smanje proizvodnju.  

  • Lazar

    16.6.2020 #1 Author

    Dobra vest, cene goriva u Srbiji su ionako prvelike čak i sada kada je bila panemija to je puno za srpski standard i plate u Srbiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...