investitori oprezni zbog slabljenja ekonomija SAD, Evrope i Kine

Cene nafte se zadržale ispod 77 dolara na svetskim tržištima

Svet

10.12.2022 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Cene nafte se zadržale ispod 77 dolara na svetskim tržištima Cene nafte se zadržale ispod 77 dolara na svetskim tržištima
Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 77 dolara, zbog strahova da će slabljenje ekonomije Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i... Cene nafte se zadržale ispod 77 dolara na svetskim tržištima

Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 77 dolara, zbog strahova da će slabljenje ekonomije Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Kine zaustaviti potražnju.

Na londonskom tržištu cena barela je bila viša 41 cent i iznosila je 76,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj ceni, od 71,82 dolara, prenosi Mina.

U fokusu trgovaca je ekonomija u kontekstu prognoza da će američka centralna banka iduće sedmice podići kamatne stope za pola procentnog boda da bi obuzdala inflaciju. Viši troškovi zaduživanja zakočili bi ekonomsku aktivnost, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

I Evropska centralna banka (ECB) povešće se za Fedovim primerom, pokazuju prognoze ekonomista, uprkos tome što je ekonomija evrozone gotovo sigurno već u recesiji.

U Kini će rast broja slučajeva zaraze korona virusom verovatno prigušiti ekonomski rast u sledećih nekoliko meseci, uprkos ublažavanju pojedinih epidemioloških mera, smatraju ekonomisti koji prognoziraju oporavak aktivnosti tek u drugoj polovini naredne godine.

U takvim su uslovima cene nafte u ugovorima s kraćim rokovima isporuke bile niže nego u onima s rokovima isporuke za šest meseci, što signalizira da trgovci očekuju slabiju potražnju.

Cene nisu reagovale na zatvaranje naftovoda Keystone u SAD zbog curenja nafte, zbog procena trgovaca da će isporuke uskoro biti nastavljene. U drugom je planu i zastoj tankera u Bosforu zbog pojačanih turskih provera osiguranja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak pojeftinio 1,83 dolara na 75,3 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...