CENE NAFTE U STABILNOM PORASTU Trampova pretnja Iranu kao stimulans oporavku tržišta

IzdvajamoSvetVesti

23.4.2020 10:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE U STABILNOM PORASTU Trampova pretnja Iranu kao stimulans oporavku tržišta CENE NAFTE U STABILNOM PORASTU Trampova pretnja Iranu kao stimulans oporavku tržišta
Cene nafte porasle su u noći između srede i četvrtka (CET), a onda su ujutro nastavile stabilan trend rasta, vraćajući se prema vrednostima pre... CENE NAFTE U STABILNOM PORASTU Trampova pretnja Iranu kao stimulans oporavku tržišta

Cene nafte porasle su u noći između srede i četvrtka (CET), a onda su ujutro nastavile stabilan trend rasta, vraćajući se prema vrednostima pre istorijskog 20. aprila. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) dostigla je u četvrtak ujutro cenu oko 15,5 dolara po barelu, što je porast od oko 0,5 dolara u odnosu na prethodni dan. Cena severnomorske nafte Brent, koja se uzima kao reper za formiranje ponude na svetskim tržištima “crnog zlata” sada vredi 22,20 dolara za barel, dok je u sredu posle podne koštala oko 20 dolara, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Posle snažnih turbulencija koje su poslednjih dana potresale svetsko tržište nafte unoseći neizvesnost, dodatni podsticaj stabilnom povratku cena u normalne tokove dao je u sredu američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump). On je saopštio da je „dao instrukcije ratnoj mornarici SAD da gađa i uništi sve iranske torpedne čamce, ako uznemiravaju američke (naše) brodove na moru“.

Podizanjem tenzija na Bliskom istoku, američki predsednik je pomogao da se umanje strahovi od pada globalne potražnje za naftom, izazvane pandemijom korona virusa. Azijsko tržište odreagovalo je u četvrtak ujutro na Trampovo upozorenje Iranu, pa je cena nafte Brent porsla za 8,2 odsto, a WTI za 9,5 procenata.

Voren Paterson (Warren Patterson), šef robne strategije američke ING (Energy Information Administration), rekao je za FT da će sveže geopolitičke tenzije ponuditi samo ograničenu podršku cenama nafte, jer je tržište preopterećeno zalihama „crnog zlata“. Prema zvaničnim podacima američke energetske administracije, tamošnje zalihe nafte povećane su za više od 15 miliona barela u prethodnoj nedelji do 17. aprila.  

„S obzirom na prezasićenost na tržištu nafte, teško je smatrati ovo (pretnju Iranu) kao pružanje trajne podrške tržištu, osim ako situacija ne bude eskalirala dalje“, ocenio je Paterson.

Objašnjenje za istorijski pad cena nafte u ponedeljak 20. aprila treba tražiti u činjenici da je globalna potražnja prepolovljena zbog pandemije korona virusa, što je izazvalo paniku na tržištu koje je preplavljeno sirovom naftom i nema dovoljno prostora za skladištenje. Na tržištu se našla ogromna količina nafte, koja trenutno nikome ne treba. Dodatni razlog je mogao biti istek WTI terminskog ugovora 20. aprila, na osnovu kojeg se obračunavaju cene, pa su se u poslednjim satima ugovora trgovci pošto poto oslobađali viška nafte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...