Produžena deflacija potkopava poslovno poverenje

Cene u Kini padaju najbržim tempom u poslednjih 15 godina

Svet

8.2.2024 10:10 Autor: Vladimir Jokanović 4

Cene u Kini padaju najbržim tempom u poslednjih 15 godina Cene u Kini padaju najbržim tempom u poslednjih 15 godina
Potrošačke cene u Kini pale su u januaru najbržim tempom u poslednjih 15 godina, mimo prognoza analitičara, što naglašava izazove za kreatore politike koji... Cene u Kini padaju najbržim tempom u poslednjih 15 godina

Potrošačke cene u Kini pale su u januaru najbržim tempom u poslednjih 15 godina, mimo prognoza analitičara, što naglašava izazove za kreatore politike koji pokušavaju da ožive poverenje investitora u drugo po veličini svetsku ekonomiju.

Indeks potrošačkih cena u Kini opao je u januaru za 0,8 odsto na godišnjem nivou, prema zvaničnoj statistici objavljenoj u četvrtak, što je četvrti mesec zaredom u kome su pale cene i najveći pad od 2009. godine, prenosi Financial Times.

Pad cena bio je oštriji od 0,5 odsto koliko su prognozirali analitičari i od pada od 0,3 procenta u decembru. Deflacija dolazi u trenutku dok se kineska ekonomija bori sa produženim padom u sektoru nekretnina, krahom na berzi i slabljenjem prihoda od izvoza.

Indeks proizvođačkih cena neznatno se poboljšao, pao je u januaru za 2,5 odsto na godišnjem nivou, što je blago poboljšanje u odnosu na pad od 2,7 odsto u decembru i prognozu analitičara od 2,6 odsto.

Kineska ekonomija ušla je u deflaciju u julu, a cene su bile nepromenjene ili su padale svakog meseca osim u avgustu, što je navelo ekonomiste da upozore da bi produžena deflacija mogla da potkopa poslovno poverenje i poverenje potrošača.

Deflatorni pritisci opterećuju korporativne zarade i podstiču slabljenje berze, ocenjuju analitičari. Oni navode da uporna kineska deflacija i teško stanje na berzanskim tržištima ukazuju na to da potražnja domaćinstava i poverenje privatnog sektora i dalje slabe, što predstavlja značajne rizike za izglede za rast privrede.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...