Pad potrošačkih cena u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji

Deflacija u Kini, zvanično

Svet

9.8.2023 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 3

Deflacija u Kini, zvanično Deflacija u Kini, zvanično
Kineska ekonomija pala je u deflaciju nakon što su potrošačke cene oslabile prvi put od početka 2021. godine, što je jedan od nasnažnijih pokazatelja... Deflacija u Kini, zvanično

Kineska ekonomija pala je u deflaciju nakon što su potrošačke cene oslabile prvi put od početka 2021. godine, što je jedan od nasnažnijih pokazatelja izazova sa kojima se suočavaju kreatori politike u Pekingu, koji se bore da ožive potrošnju.

Indeks potrošačkih cena u julu pao je za 0,3 odsto na godišnjem nivou, prema zvaničnim statistikama objavljanim u sredu, nakon što mesec dana ranije nije bilo promena. Indeks proizvođačkih cena, merač cena robe na izlazu iz fabrike, pao je u julu za 4,4 odsto, prenosi Financial Times.

Potrošačke cene koje su poslednji put pale u februaru 2021. godine, već mesecima su na ivici deflacije, jer očekivani oporavak široke potrošnje nije materijalizovan nakon što su vlasti početkom godine ulkinule sva preostala pandemijska ograničenja.

Početak deflacije trebalo bi da pojača pozive za dodatnim podsticajima vlade u trenutku kada se kreatori politike takođe bore za oporavak sektora nekretnina, suočeni sa slabljenjem trgovine, što usporava ukupni ekonomski oporavak.

Zapadni analitičari ocenjuju da je kineska ekonomija u riziku da sklizne u deflacionu epizodu koja bi mogla da izazove silaznu spiralu rasta i poverenja privatnog sektora. Peking je pokušao da ojača poverenje u ekonomiju posle otvaranja, smanjujući neke kamatne stope i nudeći poreske olakšice preduzećima, ali nije bilo velikih podsticaja.

Nacinalni biro za statistiku saopštio je u sredu da je prosečna inflacija potrošačkih cena tokom ove godine uznosila 0,5 odsto, što je daleko od vladine ciljane stope od tri procenta za 2023. godinu. Cilj Pekinga je i rast od pet odsto u tekućoj godini od pet odsto. Kineski BDP zabeležio je stopu rasta od 5,5 odsto na godišnjem nivou u prvoj polovini tekuće godine.

Kineska centralna banka saopštila je sredinom prošlog meseca da nema deflacije, niti će je biti, preneo je Global Times. „Kineska ekonomija nastavlja da raste i nema znakova deflacije, a ne očekuje se ni da će biti deflacije u drugoj polovini godine“, izjavio je tom prilikom viceguverner centralne banke Liju Gućijang.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...