još uvek na 7,5 odsto

Centralna banka Rusije poslala jači signal za podizanje ključne kamatne stope

BankeSvet

10.6.2023 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Centralna banka Rusije poslala jači signal za podizanje ključne kamatne stope Centralna banka Rusije poslala jači signal za podizanje ključne kamatne stope
Ruska centralna banka dala je do sada najjači signal da bi mogla da poveća kamatne stope ove godine, saopštivši da je verovatnoća porasla kako... Centralna banka Rusije poslala jači signal za podizanje ključne kamatne stope

Ruska centralna banka dala je do sada najjači signal da bi mogla da poveća kamatne stope ove godine, saopštivši da je verovatnoća porasla kako se inflatorni pritisci intenziviraju, ali je zadržala ključnu stopu na 7,5 odsto kako se i očekivalo.

Godišnja inflacija, koja je u 2022. dostigla maksimum u proteklih 20 godina, usporila je na ispod ciljanih četiri odsto banke u poslednjih nekoliko meseci. Međutim, očekuje se da će će se to promeniti sa rastom potrošačkih cena za 0,21 odsto u nedelji do 5. juna, prenosi Reuters.

„Razmotrena je opcija povećanja stope, ali smo konsenzusom odlučili da je zadržimo, ali pooštrimo upozorenja“, rekla je guvernerka Elvira Nabiulina i dodala da verovatnoća postoji zbog rizika od inflacije.
U petak je razmatrano povećanje stopa za 25-75 baznih poena, dodala je ona.

Banka Rusije, koja predviđa inflaciju na kraju godine od 4,5-6,5 odsto, saopštila je da drži otvorenu mogućnost povećanja ključne stope na svojim narednim sastancima kako bi stabilizovala inflaciju blizu ciljanih četiri odsto 2024. godine.

Centralna banka, koja bi sledeću stopu trebalo da odredi 21. jula, sada je drži na 7,5 odsto na šest sastanaka zaredom, od poslednjeg smanjenja u septembru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...