projekat vredan više od osam milijardi dolara

Česi izabrali južnokorejski KHNP za izgradnju dva nova reaktora

BiznisInfrastrukturaSvet

17.7.2024 17:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Česi izabrali južnokorejski KHNP za izgradnju dva nova reaktora Česi izabrali južnokorejski KHNP za izgradnju dva nova reaktora
Češka  je izabrala južnokorejsku kompaniju Korea Hidro & Nuclear Power (KHNP)  za izgradnju dva nuklearna reaktora, i ovaj projekat biće najveća investicija u toj... Česi izabrali južnokorejski KHNP za izgradnju dva nova reaktora

Češka  je izabrala južnokorejsku kompaniju Korea Hidro & Nuclear Power (KHNP)  za izgradnju dva nuklearna reaktora, i ovaj projekat biće najveća investicija u toj zemlji.

KHNP će sada pregovarati sa češkim zvaničnicima i većinskim državnim preduzećem CEZ AS o uslovima ugovora za dva reaktora u nacionalnom kompleksu Dukovani, sa potencijalnom opcijom za još dva u postrojenju Temelin, rekao je u sredu češki premijer Petr Fiala, piše Bloomberg.

Zemlja bez izlaza na more sa ograničenim mogućnostima energije vetra i sunca, veruje u  atomsku energiju kao ključni deo svog plana da se odvikne od uglja, kao i od ruske nafte i gasa.

Vlada je ranije obećala finansijsku podršku da pomogne CEZ-u da pusti u rad barem jedan veliki reaktor koji bi počeo da zamenjuje stare nuklearne jedinice iz sovjetske ere.

Ponuda KHNP-a bila je „najbolja u svim aspektima“ i podrazumeva cenu izgradnje od oko 200 milijardi kruna (8,6 milijardi dolara) za svaku od prva dva bloka, rekao je Fiala. To sugeriše da cena proizvedene električne energije ne može biti veća od 90 evra po megavat-satu, rekao je on.

KHNP pobedio je u trci francuskog ponuđača EDF, uprkos lobiranju za EDF od strane francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), preneo je Reuters.

  • SUNCE

    18.7.2024 #1 Author

    Svima se namecu zeleni izvori energije ali nuklearke nose veliki rizik.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.