Nova otpuštanja u tehnološkom sektoru

Dell ukida 6.650 radnih mesta

BiznisPoslovanjeSvet

6.2.2023 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Dell ukida 6.650 radnih mesta Dell ukida 6.650 radnih mesta
Kompanija Dell Technologies, suočena sa padom potražnje za personalnim računarima (PC), ukinuće 6.650 radnih mesta. Kompanija se suočava sa tržišnim uslovima koji “nastavljaju da... Dell ukida 6.650 radnih mesta

Kompanija Dell Technologies, suočena sa padom potražnje za personalnim računarima (PC), ukinuće 6.650 radnih mesta.

Kompanija se suočava sa tržišnim uslovima koji “nastavljaju da se pogoršavaju zbog neizvesne budućnosti”, napisao je operativni direktor kompanije Džef Klark (Jeff Clarke) u memorandumu u koji je Bloomberg imao uvid. Radna snaga kompanije Dell na globalnom nivou biće smanjena za pet odsto, navodi portparol tehnološkog giganta.

Nakon pandemijskog PC buma, Dell i drugi proizvođači hardvera suočavaju se sa padom potražnje. Preliminarni podaci koje je prikupila kompanija IDC pokazuju oštar pad u sektoru personalnih računara u četvrtom kvartalu 2022. Među velikim kompanijama, Dell je zabeležio najveći međugodišnji pad – 37 odsto. Oko 55 odsto profita ove kompanije dolazi od prodaje personalnih računara, piše Bloomberg.

Klark je radnicima rekao da prethodno uvedene mere smanjenja troškovam koje su uključivale prekid zapošljavanja novih radnika i ograničenja na putovanja, više nisu dovoljne. Reorganizacija u poslovnim sektorima, koja uključuje i otpuštanja, posmatra se kao prilika za postizanje veće efikasnosti, naveo je portparol Dell-a.

U poslednjih nekoliko meseci otpuštanja se dešavaju širom tehnološkog sektora, pri čemu su se za njih opredelili mnogi konkurenti kompanije Dell. Recimo, kompanija HP, koja je na sličan način izložena PC tržištu, najavila je u novembru smanjenje radne snage za 6.000 zaposlenih, dok su kompanije Cisco Systems i International Business Machines najavile otpuštanja 4.000 radnika.

U čitavom tehnološkom sektoru u 2022. najavljeno je da će biti eliminisano 97.171 radnih mesta, što je za 649 odsto više u odnosu na 2021, navodi konsultantska firma Challenger, Gray & Christmas

U periodu zaključno sa 28. oktobrom Dell je prijavio pad prodaje od šest odsto i dao prognozu prihoda za tekući kvartal koja je bila niža u odnosu na procene analitičara. Očekuje se da će kompanija dati dodatne informacije o finansijskim efektima ukidanja radnih mesta 2. marta, kada će biti objavljeni rezultati za četvrti kvartal.

  • TATJANA

    6.2.2023 #1 Author

    Nimalo naivno otpustiti toliki broj ljudi, ali obzirom na neizvesnu situaciju, opravdano je

    Odgovori

  • Dunja5

    6.2.2023 #2 Author

    Nije malo, sta reci, velike firme u vecem problemu… Ali svakako tehnologije su buducnost.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.2.2023 #3 Author

    Neverovatno da svaki dan velike kompanije otputaju ogroman broj radnika…

    Odgovori

  • goca87

    8.2.2023 #4 Author

    Sigurno imaju razlog zašto je to tako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...