Ruski tajkun kritikovao rezultate državnog kapitalizma

Deripaska: Vreme je za slobodnu tržišnu privredu

Svet

19.7.2023 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Deripaska: Vreme je za slobodnu tržišnu privredu Deripaska: Vreme je za slobodnu tržišnu privredu
Ruski tajkun Oleg Deripaska rekao je da se poslednjih 15 godina u Rusiji obavlja „eksperiment“ uvođenja državnog kapitalizma. Prema njegovim rečima, zemlja treba da... Deripaska: Vreme je za slobodnu tržišnu privredu

Ruski tajkun Oleg Deripaska rekao je da se poslednjih 15 godina u Rusiji obavlja „eksperiment“ uvođenja državnog kapitalizma. Prema njegovim rečima, zemlja treba da dođe u institucije slobodne tržišne privrede i da deluje po zakonu, a ne „po konceptima“.

„Čini mi se da je došlo vreme da zaboravimo na to (državni kapitalizam), okrenemo stranicu i počnemo novi normalan život u državi koja će živeti po zakonu, a ne po konceptima, sa funkcionalnim institucijama i slobodnom tržišnom ekonomijom“, napisao je Deripaska, prenosi Komersant.

Kako navodi ruski dnevnik, Deripaska je u ovoj objavi na svom Telegram kanalu reagovao na objavu jednog od američkih programa u kojem se govorilo o izgradnji državnog kapitalizma u SAD.


Deripaska je ranije ocenio da su posledice ekonomske politike u Rusiji „vidljive golim okom“. On je početkom juna izjavio sa su resursi države iscrpljeni i da je stoga neophodan prelazak na ekonomiju ponude. Deripaska je istakao da to uključuje poverenje između države i biznisa, kao i predvidivu politiku.

Ruski milijarder rekao je u martu da bi Rusija mogla da ostane bez novca 2024. godine i da su joj neophodne investicije „prijateljskih“ zemalja da bi prevazišla ekonomske sankcije. „Već sledeće godine neće biti novca“, rekao je Deripaska na ekonomskom forumu u Sibiru. Njegovo lično bogatstvo procenjuje se na oko 2,5 milijarde dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...