Milijarder upozorio na opasnost od bankrota

Deripaska: Rusija ostaje bez novca 2024. godine

Svet

2.3.2023 15:07 Autor: Vladimir Jokanović 4

Deripaska: Rusija ostaje bez novca 2024. godine Deripaska: Rusija ostaje bez novca 2024. godine
Milijarder Oleg Deripaska rekao je u četvrtak da bi Rusija mogla da ostane bez novca 2024. godine i da su joj neophodne investicije „prijateljskih“... Deripaska: Rusija ostaje bez novca 2024. godine

Milijarder Oleg Deripaska rekao je u četvrtak da bi Rusija mogla da ostane bez novca 2024. godine i da su joj neophodne investicije „prijateljskih“ zemalja da bi prevazišla ekonomske sankcije. „Već sledeće godine neće biti novca“, rekao je Deripaska na ekonomskom forumu u Krasnojarsku u Sibiru.

Prema njegovim rečima Rusiji su potrebni strani investitori, jer su sredstva sada „na izmaku“, a prazna kasa već je uzdrmala Rusiju, prenosi Bloomberg. Podsetimo, Deripaska je aluminijumski magnat, osnivač kompanije United Co, Rusal International PJSC, najvećeg svetskog proizvođača aluminijuma izvan Kine. On se od 2018. nalazi pod američkim, a od prošle godine i evropskim sankcijama.

Ruski tajkun pozvao je vladu da prestane da se meša u posao, a umesto toga da stvori predvidivo poslovno okruženje zasnovano na vladavini zakona, kako bi se privukli strani investitori u rusku ekonomiju pogođenu sankcijama. „Sve vreme me brine što su država i biznis stalno jedno protiv drugog“, rekao je Deripaska.

On je upitao zašto su državi potrebna „dva tužioca i četiri inspektora za svakog preduzetnika?“, prenosi Reuters. Deripaska je naveo da izgradnja „državnog kapitalizma nije opcija“, kao i da „Rusija treba da nastavi da razvija tržišnu ekonomiju“.

Ruski tajkun je ocenio da uprkos sankcijama mnogih najvećih svetskih ekonomija, Rusija i dalje zadržava pristup tržištima sa populacijom od 4,5 milijardi ljudi, koja čine 30.000 milijardi dolara globalnog BDP-a. „Mislili smo da smo evropska zemlja. Sada, u narednih 25 godina više ćemo razmišljati o našoj azijskoj prošlosti“, kazao je Deripaska.

  • GOCA BG

    2.3.2023 #1 Author

    Sve je lepo objasnio,samo treba da se sprovede…

    Odgovori

  • Tina

    2.3.2023 #2 Author

    Pretostavke su razne

    Odgovori

  • TATJANA

    3.3.2023 #3 Author

    Ovo nisu baš obećavajuce prognoze, ukoliko se ostvare

    Odgovori

  • DANIJELA

    12.3.2023 #4 Author

    Tesko njima ako se to bude ostvarilo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...