Potražnja će se nastaviti, ali način ekstrakcije bitan

Direktor Rio Tinta ne planira velike akvizicije u iskopavanju litijuma

Svet

4.3.2024 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Direktor Rio Tinta ne planira velike akvizicije u iskopavanju litijuma Direktor Rio Tinta ne planira velike akvizicije u iskopavanju litijuma
Potražnja za rudama litijuma za industriju proizvodnje baterija nastaviće da raste, podržana snažnim usvajanjem električnih vozila, ali se očekuje da će cena ovog metala... Direktor Rio Tinta ne planira velike akvizicije u iskopavanju litijuma

Potražnja za rudama litijuma za industriju proizvodnje baterija nastaviće da raste, podržana snažnim usvajanjem električnih vozila, ali se očekuje da će cena ovog metala biti promenljiva, izjavio je izvršni direktor rudarske kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm.

Ipak, Stausholm je rekao da će se Rio Tinto “kloniti bilo kakvih velikih akvizicija za rast svog poslovanja sa litijumom i umesto toga će tražiti načine da poboljša tehnologiju ekstrakcije litijuma”, prenosi Reuters.

Rio Tinto, najveći svetski proizvođač rude gvožđa, jedna je od retkih velikih rudarskih kompanija koje značajno investiraju u litijum, iako se konkurenti, poput BHP-a, drže podalje od ulaganja u ovaj metal, koji se koristi u razvoju EV baterija.

Ublažavanje potražnje za električnim vozilima srušilo je cene litijuma, a korpa koju prati Benchmark Mineral Intelligence pala je za više od 80 odsto u poslednjih 12 meseci. To je primoralo mnoge proizvođače da zatvore svoju proizvodnju i otpuste radna mesta.

„Zauzeli smo dosledan stav prema analizi da će cene materijala za baterije biti volatilne“, rekao je Stausholm za Reuters.

Tagovi
RUDNIK

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...