Rudnici smanjuju planove za proširenje proizvodnje

Pad cene litijuma zbog usporavanja potražnje za EV u Kini

Svet

25.1.2024 10:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad cene litijuma zbog usporavanja potražnje za EV u Kini Pad cene litijuma zbog usporavanja potražnje za EV u Kini
Rudnici litijuma smanjuju troškove i smanjuju planove za proširenje proizvodnje nakon što je usporavanje potražnje u Kini za električnim vozilima oborilo cenu metala za... Pad cene litijuma zbog usporavanja potražnje za EV u Kini

Rudnici litijuma smanjuju troškove i smanjuju planove za proširenje proizvodnje nakon što je usporavanje potražnje u Kini za električnim vozilima oborilo cenu metala za proizvodnju baterija.

Cena litijuma pala je za više od 80 odsto u prošloj godini na 13.200 dolara po toni, što je najniži nivo od 2020. godine, nakon što je prekomeran nivo ponude pogodio tržište, prema podacima specijalizovane agencije Benchmark Mineral Intelligence, prenosi Financial Times.

Posledice pada cena navele su rudnike, uglavnom u Australiji koja proizvodi 40 odsto svetskih zaliha, da ograniče proizvodnju jer usporavanje potražnje za električnim vozilima dovodi do gomilanja zaliha poluobrađenog materijala.

Agencija za izveštavanje o cenama Fastmarkets navodi da industrija prolazi kroz period u kojem se previše novih projekata pojavilo u prekratkom vremenskom periodu. Cena litijuma nije pala tako nisko kao u periodu od 2019. do 2020. godine, kada je dostigla najnižu vrednost od oko 6.000 dolara po toni, ali je profitabilnost mnogih proizvođača oslabila.

Izvor: FT

Goldman Sachs procenjuje da će se ove godine stvoriti višak od 200.000 tona ekvivalenta litijum karbonata, što je 17 odsto globalne potražnje, a to će zahtevati „značajno smanjenje ponude“ da bi se uravnotežilo tržište.

Pilbara Minerals, ključni proizvođač u industriji litijuma u Australiji sa tržišnom vrednošću od 10 milijardi australijskih dolara, upozorio je u sredu da neće isplatiti dividendu nakon pada prihoda za 46 odsto u poslednjem kvartalu, zbog nestabilnosti cena litijuma.

Prodaja potpuno električnih vozila porasla je za 84 odsto na 5,4 miliona jedinica u 2022. godini, ali preliminarni podaci sugerišu da je rast u prošloj godini bio oko 25 odsto, prema zvaničnoj kineskoj statistici. Analitičari predviđaju da bi Kina mogla da iskoristi pad cena kako bi proširila svoj strateški udeo na globalnom tržištu litijuma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...