DOGOVOR O BREXITU DOBAR ZA SRBIJU Velika Britanija je značajan spoljnotrgovinski partner, kaže ministarka Matić

EUSvet

25.12.2020 16:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

DOGOVOR O BREXITU DOBAR ZA SRBIJU Velika Britanija je značajan spoljnotrgovinski partner, kaže ministarka Matić DOGOVOR O BREXITU DOBAR ZA SRBIJU Velika Britanija je značajan spoljnotrgovinski partner, kaže ministarka Matić
Trgovinski sporazum koji su postigli Velika Britanija i Evropska unija je dobra vest za Srbiju, jer neće biti plaćanja carina prilikom izvoza u Britaniju,... DOGOVOR O BREXITU DOBAR ZA SRBIJU Velika Britanija je značajan spoljnotrgovinski partner, kaže ministarka Matić

Trgovinski sporazum koji su postigli Velika Britanija i Evropska unija je dobra vest za Srbiju, jer neće biti plaćanja carina prilikom izvoza u Britaniju, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„To je sjajna vest, i mislim da je mnogima od nas laknulo kada smo čuli da je konačno postignut taj dogovor u “pet do 12“, jer bi nama, iako nismo članica EU, situacija zaista bila vrlo komplikovana bez tog sporazuma“, ocenila je ministarka u izjavi za Tanjug.

Foto: Tanjug/AP

Ona  je dodala da sada to nama olakšava bilateralne dogovore sa Velikom Britanijom, jer će po modelu sporazuma Brisela i Londona, Srbija moći da uspostavi bilateralne trgovinske odnose sa Velikom Britanijom.

„Velika Britanija je za nas značajan spoljnotrgovinski partner. Važno je da se zna da Srbija ostvaruje suficit u spoljnoj trgovini sa tom zemljom“ navela je ministarka Matić i dodala da bi carine od 18 odsto, koje bi se primenjivale da nije bilo dogovra o Brexitu, značjano zakomplikovale mnoge poslovne procese i saradnju sa Velikom Britanijom.

Dogovor značajan i za srpske izvoznike

Dogovor o slobodnoj trgovini između EU i Ujedinjenog kraljevstva značajan je, zbog izvoza, i za srpske kompanije koje su sa evropskim kompanijama deo globalnog lanca snabdevanja, rekao je Tanjugu direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

„Sporazum koji su potpisali EU i UK uticaće pozitivno na mnoge srpske kompanije koje su deo globalnog lanca snabdevanja sa pre svega evropskim kompanijama koje svoje proizvode dalje plasiraju na tržište UK“, ocenio je Vesović.

Srbija do 1. januara neće uspeti da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa UK, ističe on i naglašava da je dogovor EU i UK ipak korak bliže sporazumu i naše države sa UK.

Foto: Tanjug

PKS je već devet meseci u dijalogu sa našim državnim organima i kontaktu sa predstavnicima administracije UK u vezi sa sporazumom o slobodnoj trgovini sa Britanijom, rekao je on.

Ukupna trgovinska razmena Srbije i UK je oko 500 miliona evra godišnje, a razmena usluga veća je od razmene robe, a ta kraljevina je drugo tržište za izvoz usluga za Srbiju.

„Naš izvoz robe u UK je veći nego naš uvoz i tu ostvarujemo suficit kao i u razmeni usluga. Za srpsku privredu je izuzetno važno da se novi sporazum o slobodnoj trgovini sa UK što pre potpiše“, rekao je on.

U UK pre svega izvozimo IT i usluge telekomunikacija, a od robe najčešće plasiramo gume i delove za vozila, kao i delove za mašinsku obradu, dok je značajan i izvoz maline odnosno smrznutog voća i povrća, rekao je Vesović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...