Osnivač Wikileaksa na putu za Australiju

Džulijan Asanž konačno slobodan

Svet

25.6.2024 09:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

Džulijan Asanž konačno slobodan Džulijan Asanž konačno slobodan
Osnivač sajta WikiLeaks Džulijan Asanž (Julian Assange) trebalo bi u sredu da se izjasni krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji... Džulijan Asanž konačno slobodan

Osnivač sajta WikiLeaks Džulijan Asanž (Julian Assange) trebalo bi u sredu da se izjasni krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji će okončati njegov boravak u zatvoru u Velikoj Britaniji i omogućiti mu da se vrati kući u Australiju, čime će se okončati 14 godina duga pravna odiseja.

Asanž (52) je pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za udruživanje radi pribavljanja i otkrivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima pred Okružnim sudom SAD za Severno-Marijanski Arhipelag, prenosi Reuters.

On bi trebalo da bude osuđen na 62 meseca već odslužene kazne na ročištu u Saipanu, najvećem ostrvu u arhipelagu u 9 ujutru po lokalnom vremenu. Ovo pacifičko ostrvo je odabrano zbog Asanžovog protivljenja da putuje u kopneni deo SAD, kao i zbog njegove blizine Australiji, saopštili su tužioci.

Asanž je napustio zatvor Belmarš u Velikoj Britaniji u ponedeljak pre nego što ga je Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva pustio na slobodu, i ukrcao se na let tokom poslepodneva, navodi WikiLeaks.

„Ovo je rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila lokalne organizatore, borce za slobodu medija, zakonodavce i vođe iz celog političkog spektra, sve do Ujedinjenih nacija“, stoji u saopštenju.

Video zapis koji je na platformi X objavio WikiLeaks prikazuje Asanža obučenog u plavu košulju i farmerke kako potpisuje dokument pre nego što se ukrcao u privatni avion sa oznakama čarter kompanije VistaJet.

On će se vratiti u Australiju nakon saslušanja, dodaje se u saopštenju WikiLeaksa, pozivajući se na saslušanje u Saipanu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.