Posledice napada na brodove u Crvenom moru

Egipat izgubio 40 odsto prihoda od naplate prolaza kroz Suecki kanal

SvetU fokusu

15.1.2024 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Egipat izgubio 40 odsto prihoda od naplate prolaza kroz Suecki kanal Egipat izgubio 40 odsto prihoda od naplate prolaza kroz Suecki kanal
Prihodi Egipta od naplate prolaska kroz Suecki kanal opali su od početka godine za 40 odsto u odnosu na isti period 2023. godine, izjavio... Egipat izgubio 40 odsto prihoda od naplate prolaza kroz Suecki kanal

Prihodi Egipta od naplate prolaska kroz Suecki kanal opali su od početka godine za 40 odsto u odnosu na isti period 2023. godine, izjavio je šef Uprave za Suecki kanal Osama Rabi.

To je posledica napada jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, zbog čega su velike brodarske kompanije počele da izbegavaju tu rutu, prenosi Euronews, pozivajući se na Reuters. Promet brodova bio je manji za 30 odsto u periodu od 1. do 11. januara u odnosu na taj period 2023. godine. Promet je opao sa 777 na 544 brodova, rekao je Rabi.

Suecki kanal je ključni egipatski izvor deviza. Vlasti u Kairu su poslednjih godina nastojale da povećaju ovaj prihod, zbog čega je kanal proširen 2015. godine.

Jemenski Huti nedeljama napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru kako bi podržali palestinski Hamas u njenoj borbi protiv Izraela. Mnogi komercijalni prevoznici preusmerili su u međuvremenu svoje brodove na druge rute.

Rabi je naveo da su samo brodovi koji su morali odmah da krenu na put, zaplovili rutom oko Rta dobre nade, dok ostali čekaju da se situacija stabilizuje. „Većina robe će se vratiti (na rutu kroz Suecki kanal) kada se ovo zabrši“, reka je Rabi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...