primena narednih četiri meseca odnosno do konačne odluke

EK uvela privremene više carine na uvoz e-vozila iz Kine

EUSvet

4.7.2024 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EK uvela privremene više carine na uvoz e-vozila iz Kine EK uvela privremene više carine na uvoz e-vozila iz Kine
Evropska komisija (EK) objavila je danas na svom sajtu da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih... EK uvela privremene više carine na uvoz e-vozila iz Kine

Evropska komisija (EK) objavila je danas na svom sajtu da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

Kako se navodi u saopštenju, na automobile firme BYD će se ubuduće odnositi carina od 17,4 odsto, kompanija Geely će plaćati 19,9 odsto, a SAIC 37,6 odsto.

Ostali kineski proizvođači automobila će plaćati carine od 20,8 odsto, dok kompanije koje nisu sarađivale u istrazi EU o subvencijama očekuje carina od 37,6 odsto, navodi se na sajtu EK.

U poređenju sa stopama unapred objavljenim 12. juna, privremene carine su blago korigovane naniže na osnovu komentara o tačnosti kalkulacija koje su dostavile zainteresovane strane.

Kako se navodi, carine se uvode devet meseci nakon pokretanja istrage o navodnim subvencijama u Kini pošto je EK zaključila da kineski proizvođači EV profitiraju od neopravdanog subvencionisanja, čime se nanosi šteta proizvođačima električnih vozila u Evropi.

Ove privremene carine će se primenjivati od 5. jula, u trajanju od najviše četiri meseca. U tom roku se mora doneti konačna odluka o carinama i to glasanjem država članica Evropske unije. Ako carine na uvoz kineskih električnih automobila budu usvojene, važiće narednih pet godina.

  • ELLA

    5.7.2024 #1 Author

    Ne mogu im nista ogromno domace trziste im daje mogucnosti da zaradjuju vise

    Odgovori

  • SENSEI

    5.7.2024 #2 Author

    Ekonomija tako diktira tržištem. To je oduvek bio pravilo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.