Istraživanje portala Biznis.rs: Prognoze rasta BDP u Srbiji, EU i svetu (2)

Ekonomija EU u uzletu, američka i kineska usporavaju

AnalizaIzdvajamoPoslovanjeSvet

14.7.2024 08:01 Autor: Marko Miladinović 14

Ekonomija EU u uzletu, američka i kineska usporavaju Ekonomija EU u uzletu, američka i kineska usporavaju
Ekonomija evrozone primetno je porasla u prvom ovogodišnjem kvartalu, dok je istovremeno inflacija značajno pala. Ekonomski institut Ifo iz Minhena očekuje da će inflacija... Ekonomija EU u uzletu, američka i kineska usporavaju

Ekonomija evrozone primetno je porasla u prvom ovogodišnjem kvartalu, dok je istovremeno inflacija značajno pala. Ekonomski institut Ifo iz Minhena očekuje da će inflacija u zoni evra pasti ispod ciljana dva odsto do kraja 2024. godine.

Prema postojećim trendovima i prognozama, inflacija bi trebalo da opadne na godišnji prosek od 1,6 odsto u 2025, što je ispod ciljnog koridora Evropske centralne banke.

Privreda će verovatno primetno ubrzati u letnjoj polovini godine. Realni prihodi nastaviće da rastu. Međutim, ublažavanje monetarne politike i rast globalne trgovine takođe će podstaći tražnju. Ukupna privredna proizvodnja u zoni evra će porasti za nešto manje od jedan odsto u 2024. U 2025. godini taj rast trebalo bi da bude na nivou od dva odsto”, piše Ifo u svojoj analizi.

Ekonomija Evropske unije je početkom ove godine počela jasniji oporavak, nakon dužeg perioda stagnacije. Iako je stopa rasta od 0,3 odsto za prvi kvartal 2024. godine i dalje “ispod procenjenog potencijala, ona je premašila očekivanja. Aktivnosti u zoni evra su se proširile istim tempom, označivši kraj blage recesije doživljene u drugoj polovini prošle godine. U međuvremenu, inflacija širom EU se dodatno ohladila u prvom kvartalu”, piše u zvaničnoj analizi na sajtu Evropske komisije.

Iako su kamatne stope stanovništvu već počele da padaju, bankarski krediti do sada nisu uspeli da se oporave, zbog dodatnog pooštravanja kreditnih standarda, ali posebno zbog smanjene potražnje preduzeća za kreditima širom tržišta EU.

Međutim, kako kamatne stope i dalje padaju, uslovi za postepeno širenje investicionih aktivnosti biće bolji i dodatno potkrepljeni snažnim finansijskim razduživanjem u prethodnim kvartalima.

GodinaBDPInflacijaNezaposlenost
20230,4 %6,4 %6,1 %
20241,0 %2,7 %6,1 %
20251,6 %2,2 %6,0 %
Rezultat i prognoza za celu Evropsku uniju / Izvor: Evropska komisija

“Uz produženu slabost u proizvodnom sektoru, zbog čega mnoga postrojenja rade ispod normalnih stopa iskorišćenosti kapaciteta, očekuje se da će se investicije u opremu ove godine samo neznatno povećati, pre nego što ubrzaju 2025. Očekuje se da će investicije u nestambenu izgradnju ostati otporne, što u velikoj meri odražava državnu infrastrukturnu potrošnju. Ipak, predviđa se da će investicije u stambene objekte nastaviti da se smanjuju jer kontinuirani pad cena nekretnina i još uvek veliko nagomilavanje zaliha opterećuju ponudu. Smanjenje stambene izgradnje trebalo bi da se nastavi i tokom 2025. godine”, piše Evropska komisija.

Nastavak slabe tražnje u Kini

Nasuprot pozitivnih izgleda za zonu evra i Evropsku uniju u celini, minhenski institut prognozira usporavanje kineskog privrednog rasta u letnjem periodu jer će povećanje zaliha sa početka godine verovatno dovesti do manje potražnje za industrijskom robom. Potražnja potrošača bi takođe trebalo da ostane slaba zbog tekućih problema (posledice ranijeg usporavanja, nerešeni problem na tržištu nekretnina). Međutim, očekuje se da će izvoz kineske robe značajno porasti kako globalna industrijska proizvodnja ponovo počne brže da raste.

U celini, ukupna ekonomska proizvodnja u Kini će verovatno porasti za 4,8 odsto u 2024. i za 4,2 odsto u 2025. godini.

Za Japan se predviđa rast od tek 1,0 odsto tokom sledeće godine, pre svega zbog slabog jena. Nacionalna valuta je na 38-godišnjem minimumu prema dolaru u ovom trenutku.

“U SAD će privatna potrošnja nastaviti da održava tražnju, iako njen rast neće biti tako snažan kao prethodne godine. Međutim, investicije će verovatno dobiti zamah krajem godine. Stambena izgradnja će takođe nastaviti da raste u predviđenom periodu. Međutim, za očekivati je da će fiskalna politika zauzeti oprezniji kurs, s obzirom na visok budžetski deficit. Potrošačke cene bi trebalo da porastu za tri odsto u 2024. i za nešto manje od 2,5 odsto u 2025. Ukupna privredna proizvodnja će se povećati za 2,2 odsto u 2024. i, samim tim, manje snažno nego u prethodnoj godini. Očekuje se da će u 2025. bruto domaći proizvod porasti za 1,8 odsto”, zaključuje Ifo.

Sve u svemu, očekuje se da će globalna ekonomija u 2024. i u 2025. godini rasti istim tempom, približno oko 2,5 odsto. Svetska trgovina, koja je opala u prethodnoj godini, verovatno će porasti za oko 1,5 odsto u tekućoj godini i za nešto manje od tri odsto sledeće godine.

Na kraju, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) nešto je optimističnija kada su u pitanju prognoze za ceo svet, jer predviđa ujednačen tempo od 3,1 odsto do kraja 2025. godine. Za američku ekonomiju, OECD predviđa 2,6 odsto na kraju 2023. i 1,8 odsto u 2025.

“Kako se američka privreda prilagođava visokim troškovima zaduživanja i ublažavanju domaće tražnje, usporavaće ekonomija u SAD”, zaključuje se u polugodišnjoj prognozi OECD.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Privredni rast Srbije ubrzava – ko je na dobitku, a ko ostaje kratkih rukava?

  • Lelica

    14.7.2024 #1 Author

    Nije sve savrseno

    Odgovori

  • HANA

    14.7.2024 #2 Author

    Ovo je poprilično očekivano.

    Odgovori

  • ELLA

    14.7.2024 #3 Author

    Prognoze su dobre ali ipak cene su sve vece

    Odgovori

  • BLIZANAC

    14.7.2024 #4 Author

    Bitno da EU ide na bolje

    Odgovori

  • Grocka

    14.7.2024 #5 Author

    Statistika… Realnost je nesto drugo

    Odgovori

  • SUNCE

    14.7.2024 #6 Author

    Pad je bio veci pa je i uspon veci da bi se doslo u nultu pocetnu tacku pada.

    Odgovori

  • LAV

    14.7.2024 #7 Author

    Eu cveta sto i nama zelim.

    Odgovori

  • VALERIJA

    14.7.2024 #8 Author

    Ako je zaista tako onda Evropa generalno ima sjajnu budućnost.

    Odgovori

  • Faith

    14.7.2024 #9 Author

    Tesko je takmiciti se sa Kinezima

    Odgovori

  • SENSEI

    15.7.2024 #12 Author

    Kako god se pogleda sve su to ekonomije međusobno povezane

    Odgovori

  • Nenad Ružić

    15.7.2024 #13 Author

    Samo dva pitanja
    1. Zašto onda u Nemačkoj bankrotiraju firme koje postoje već i dva stoleća?
    2. Zašto strani radnici koji godina rade u Nemačkoj masovno napuštaju svoja radna mesta a ujedno na mnogim portalima se traže ino rdnici.
    Ovo mi je poznato sa primerima i moje zemlje i drugih „prosperarivnih zemalja“

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.8.2024 #14 Author

    Zato je tu Vuckov ekonomski tigar. Trebali bi da izvozimo nase „eksperte“..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.