Norveška kompanija ostvarila najveću dobit od svog osnivanja

Equinor smenio Gazprom na prvom mestu u snabdevanju Evrope gasom

Svet

9.2.2023 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Equinor smenio Gazprom na prvom mestu u snabdevanju Evrope gasom Equinor smenio Gazprom na prvom mestu u snabdevanju Evrope gasom
Norveška multinacionalna energetska kompanija Equinor je 2022. godinu zaključila sa najvećom dobiti otkada je osnovana. Time se pridružila nizu kompanija koje su izvestile o... Equinor smenio Gazprom na prvom mestu u snabdevanju Evrope gasom

Norveška multinacionalna energetska kompanija Equinor je 2022. godinu zaključila sa najvećom dobiti otkada je osnovana. Time se pridružila nizu kompanija koje su izvestile o rekordnim rezultatima zahvaljujući snažnom rastu cena gasa i nafte.

Equinor je ostvario neto dobit 28,7 milijardi dolara, i ona je trostruko veća nego u 2021. godini, i najviša od kako je kompanija osnovana, prenosi Poslovni dnevnik.

Prilagođena operativna dobit udvostručena je u poređenju s godinom ranije, skočivši na rekordnih 74,9 milijardi dolara. Prethodni rekord iz 2008. godine iznosio je 36,2 milijarde dolara, a proizišao je iz rekordne cene nafte iz Severnog mora.

Ova kompanija, koja je u većinskom vlasništvu norveške države, istisnula je prošle godine ruski Gazprom s pozicije vodećeg snadevača Evrope prirodnim gasom u uslovima oštećenih gasovoda i zapadnih sankcija Rusiji zbog rata sa Ukrajinom.

Equinor je prošle godine proizveo dva odsto manje nafte i gasa nego u 2021. godini, ukupno 2,04 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, ali u ovoj godini očekuje povećanje proizvodnje za tri odsto.

Proizvodnja gasa na poljima u Norveškoj, kako pokazuje Equinorov poslovni izveštaj, porasla je prošle godine osam odsto, dok se proizvodnja nafte smanjila za šest procenata. Kompanija većinu dobiti ostvaruje u Norveškoj gde naftne kompanije plaćaju porez po stopi od 78 odsto.

Napominje se da će za 2022. godinu platiti rekordnih 49,9 milijardi dolara poreza. U 2023. godini Equinor očekuje kapitalnu potrošnju u rasponu od 10 do 11 milijardi dolara, više-manje u skladu s dosadašnjim planom.

Ipak, podigli su procenu potrošnje u sledeće tri godine, s 12 milijardi na 13 milijardi dolara godišnje.

Equinor je prvenstveno naftna kompanija koja posluje u 36 zemalja sa dodatnim ulaganjima u obnovljive izvore energije. Forbes Global ju je rangirao kao 169. najveću javnu kompaniju na svetu u 2020. godini. Od 2021. godine ima više od 21.000 zaposlenih.

Od 2017. godine Vlada Norveške je najveći akcionar sa 67 odsto akcija, dok su ostale javne akcije. Vlasničkim interesom upravlja norveško Ministarstvo za naftu i energetiku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...