Lava izbija na površinu iz pukotine u dužini od 3,5 kilometara

Erupcija vulkana na Islandu

Svet

19.12.2023 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Erupcija vulkana na Islandu Erupcija vulkana na Islandu
Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je, izbacujući lavu i dim na veliku površinu nakon višenedeljne intenzivne zemljotresne aktivnosti, saopštila je meteorološka kancelarija te zemlje.... Erupcija vulkana na Islandu

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je, izbacujući lavu i dim na veliku površinu nakon višenedeljne intenzivne zemljotresne aktivnosti, saopštila je meteorološka kancelarija te zemlje.

U očekivanju snažne erupcije, vlasti su u novembru iz predostrožnosti evakuisale oko 4.000 stanovnika ribarskog gradića Grindavik, nakon što je tu oblast pogodio „seizmički roj“ od više od 1.000 zemljotresa za 24 sata, podseća Guardian.

Erupcija je počela severno od Grindavika kod Hagafela, saopštila je meteorološka služba Islanda, napominjući da se pukotine u zemlji protežu prema mestu koje se nalazi oko 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Islanda, Rejkjavika.

Erupcija je počela kasno u ponedeljak posle serije malih zemljotresa. a islandska premijerka Katrin Jakobsdotir rekla je da su njene misli sa stanovnicima Grindavika i da „sada vidimo kako se zemlja otvara“. Ona je navela da je važno da službe za hitne slučajeve rade svoj posao i da građani prate saobraćajna uputstva.

Foto: Beta/AP Photo – Marco Di Marco

Meteorološka kancelarija saopštila je da je pukotina na površini zemlje duga oko 3,5 kilometara i da brzo raste. Oko 100 do 200 kubnih metara lave izbija na površinu u sekundi, što je nekoliko puta više nego u prethodnim erupcijama u toj oblasti.

Međunarodni aerodrom u Rejkjaviku ostao je otvoren, ali avioni kasne u dolascima i odlascima. Vlada je saopštila da međunarodni vazdušni koridori preko Islanda ostaju otvoreni. Poluostrvo Rejkjanes pogodilo je nekoliko erupcija poslednjih godina, ali u nenastanjenim oblastima.

Island ima 33 aktivna vulkana što je najviše u Evropi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...