predlogu se protive Austrija, Nemačka, Irska, Holandija...

EU podeljena oko predloga oporezivanja tehnoloških kompanija

EUSvetU fokusu

5.6.2023 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU podeljena oko predloga oporezivanja tehnoloških kompanija EU podeljena oko predloga oporezivanja tehnoloških kompanija
Većina članica Evropske unije za sada odbija predlog evropskih velikih telekomunikacionih kompanija da se tehnološkim gigantima kao što su Google, Facebook ili Netflix nametne... EU podeljena oko predloga oporezivanja tehnoloških kompanija

Većina članica Evropske unije za sada odbija predlog evropskih velikih telekomunikacionih kompanija da se tehnološkim gigantima kao što su Google, Facebook ili Netflix nametne poseban porez kojim bi se finansirale investicije u infrastrukturu, posebno u 5G mrežu.

Ministri telekomunikacija iz 18 zemalja na sastanku sa komesarom za unutrašnje tržište Tijerijem Bretonom (Thierry Breton) ili su odbili predlog da se uvede poseban porez na tehnološke firme ili su zatražili da se urade studije o potrebi da se uvede porez, kao i o njegovim eventualnim efektima, prenosi Mina.

Već duže vreme velike evropske kompanije Deutsche Telekom, Orange, Telefonica ili Telekom Italia pokušavaju da nateraju tehnološke kompanije pre svega iz SAD (Alphabet, Meta, Amazon, Netflix) i druge da podele troškove izgradnje telekomunikacione infrastrukture sa obrazloženjem da protok podataka prema njima čini veliki deo internet saobraćaja.

S druge strane, tehnološke kompanije tvrde da one već investiraju u digitalni ekosistem i odbacuju ideju o nametu.

Evropski ministri telekomunikacija, osim zahteva za studijom efekata takvog poreza, strahuju i od smanjenja investicija tehnoloških kompanija, kao i da bi taj namet mogli da prebace na potrošače. Oni su takođe upozorili na moguće kršenje pravila “internet neutralnosti“, koje zahteva da svaki korisnik interneta bude tretiran podjednako.

Uvođenju poreza na tehnološke firme usprotivili su se predstavnici Austrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Nemačke, Irske, Litvanije, Malte i Holandije.

S druge strane, među zemljama koje su podržale ideju našle su se Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Španija i Kipar. Poljska, Rumunija i Portugal bile su neutralne.

Breton bi trebalo do kraja juna da pripremi izveštaj sa stavovima telekoma, velikih tehnoloških kompanija i drugih, koji bi trebalo da pomogne u donošenju odluke.

  • SHALIMAR

    5.6.2023 #1 Author

    Uvek ce biti za i protiv,videcemo sta ce prevagnuti…

    Odgovori

  • MAJA

    6.6.2023 #2 Author

    Uradiće se studija o neophodnosti pa će se znati da li je opravdano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...