direktor kompanije Nvidia o naglom tehnološkom proboju

„Svako može da programira uz pomoć AI“

Hi-techSvetU fokusu

29.5.2023 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

„Svako može da programira uz pomoć AI“ „Svako može da programira uz pomoć AI“
Veštačka inteligencija znači da svako sada može da bude kompjuterski programer jer sve što treba da uradi je da “razgovara sa računarom”, rekao je... „Svako može da programira uz pomoć AI“

Veštačka inteligencija znači da svako sada može da bude kompjuterski programer jer sve što treba da uradi je da “razgovara sa računarom”, rekao je danas izvršni direktor kompanije Nvidia Džen-Sun Huang (Jen-Sun Huang), pozdravljajući kraj „digitalne podele“.

Nvidia je postala najvrednija svetska kompanija za proizvodnju poluprovodnika kao glavni dobavljač čipova i računarskih sistema za veštačku inteligenciju (AI).

Kompanija je prošle nedelje prognozirala prihod u drugom tromesečju za više od 50 odsto iznad prvobitnih procena Wall Streeta i rekla da povećava ponudu kako bi zadovoljila rastuću potražnju za svojim čipovima za potrebe veštačke inteligencije, koji se koriste za napajanje ChatGPT-a i mnogih sličnih usluga.

Obraćajući se hiljadama ljudi na forumu Computex u Tajpeju, Huang – koji je rođen u južnom Tajvanu pre nego što je njegova porodica emigrirala u Sjedinjene Američke Države kada je bio dete – rekao je da veštačka inteligencija vodi kompjutersku revoluciju, preneo je Reuters.

“U svakoj računarskoj eri mogli ste da radite različite stvari koje ranije nisu bile moguće, a veštačka inteligencija se svakako kvalifikuje za veliki skok“, rekao je Huang. „Programska barijera je neverovatno niska. Zatvorili smo digitalni jaz. Svi su sada programeri – samo morate nešto da kažete računaru i on će to da izvrši“, rekao je on.

“Stopa napretka, zato što je AI tako jednostavan za korišćenje, je razlog zašto tako brzo raste. Ovo će dotaknuti bukvalno svaku pojedinačnu industriju.“

Huang je demonstrirao šta AI može da uradi, uključujući dobijanje programa za pisanje kratke pop pesme koja hvali Nvidia-u sa samo nekoliko reči instrukcija. On je predstavio nekoliko novih aplikacija, uključujući partnerstvo sa najvećom svetskom reklamnom grupom VPP za generativni sadržaj sa AI za digitalno oglašavanje.

Nvidia se napreže da zadovolji rastuću globalnu tražnju za svojim AI čipovima, a izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk), koji navodno pravi prvi startap sa veštačkom inteligencijom, prošle nedelje je izjavio da je “znatno teže nabaviti odgovarajuću količinu čipova za obradu grafike nego drogu”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...