ekonomska saradnja i politika održivosti

EU ubrzava potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Meksikom

EUSvet

17.6.2023 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

EU ubrzava potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Meksikom EU ubrzava potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Meksikom
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) sastala se u Meksiko Sitiju sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, pri... EU ubrzava potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Meksikom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) sastala se u Meksiko Sitiju sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, pri čemu su se dvoje lidera dogovorili da ubrzaju potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini do kraja godine.

U saopštenju Komisije Evropske unije kaže se da su Fon der Lajen i Lopez Obrador naglasili zajedničke prioritete u borbi protiv nejednakosti, siromaštva i pitanja ljudskih prava. Takođe su se složili da vode politiku koja promoviše „održivi, otporni i inkluzivni ekonomski rast i razvoj koji favorizuju socijalnu pravdu sa obe strane Atlantika“, dodaje se u saopštenju, prenela je Anadolu Agency.

Lopez Obrador je na Twitteru objavio fotografiju sa Fon der Lajen, ukazujući na ekonomsku saradnju obe strane i njihov dogovor da ubrzaju pregovore o slobodnoj trgovini.

Strane su tokom sastanka istakle značaj kritična pitanja, prema saopštenju EU, uključujući klimatsku krizu, gubitak biodiverziteta, migracije, zdravlje, inflaciju i sigurnost hrane.

Takođe su se složili da promovišu međusobne investicije, tehnologiju i tokove znanja „u korist odgovarajućih društava“, navodi se u saopštenju i dodaje da je Meksiko u „strateškoj“ poziciji da snabdeva i ostatak Severne Amerike i Evropu čistim vodoničnim gorivom.

Oba zvaničnika su označila Meksiko kao strateško energetsko, industrijsko i logističko čvorište za snabdevanje tržišta Severne Amerike i Evrope, sa visokim potencijalom zelene energije vodonika, i složili su se da će evropske investicije biti važne da doprinesu njegovom razvoju“, navodi se u saopštenju.

Nakon što je svoju turneju po Latinskoj Americi započela posetom Brazilu 13. juna, Fon der Lajen je održala i sastanke sa predsednicima Argentine i Čilea.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...