omogućeno 6.000 novih radnih mesta, a oborena cena novih modela u proizvodnji

Mask gradi fabriku od pet milijardi dolara u Meksiku

Svet

2.3.2023 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mask gradi fabriku od pet milijardi dolara u Meksiku Mask gradi fabriku od pet milijardi dolara u Meksiku
Tesla će otvoriti gigafabriku u Meksiku, u nastojanju velikog proizvođača električnih vozila da proširi svoju globalnu proizvodnju. Meksička vlada je saopštila da je kompanija... Mask gradi fabriku od pet milijardi dolara u Meksiku

Tesla će otvoriti gigafabriku u Meksiku, u nastojanju velikog proizvođača električnih vozila da proširi svoju globalnu proizvodnju.

Meksička vlada je saopštila da je kompanija Tesla odabrala severnu pograničnu državu Nuevo Leon za novu fabriku vrednu više od pet milijardi dolara, nazvavši je “najvećom fabrikom električnih vozila na svetu“, prenosi Reuters.

Tesla će povećati proizvodnju u svim svojim gigafabrikama, rekao je njen osnivač Ilon Mask (Elon Musk) na događaju organizovanom u kompanijskom sedištu u Ostinu, u Teksasu. Kompanija je iznela planove za smanjenje troškova sklapanja za polovinu u budućim generacijama automobila i razgovarala o svojim inovacijama u upravljanju operacijama od proizvodnje do servisa.

Fabrika u blizini grada Montereja “biće dopuna proizvodnji svih ostalih fabrika“, rekao je Mask na kraju više od tri sata dugačke prezentacije, nazvavši to “verovatno najznačajnijom najavom dana“.

Teslin globalni kapacitet bio je dva miliona vozila godišnje.

Maskova najava bila je prva Teslina javna izjava o svojim planovima za Meksiko nakon meseci spekulacija i telefonskih razgovora između Maska i meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Mask nije naveo detalje o tome koliko će vozila fabrika proizvoditi za godinu dana i Teslinog ulaganja u nju. Ostale fabrike kompanije su u SAD, Nemačkoj i Kini.

Projekat predstavlja najveće u nizu nedavnih investicija u električna vozila u drugoj po veličini ekonomiji Latinske Amerike.

Pre Tesle, BMW, General Motos i Ford nedavno su najavili planove da počnu ili pojačaju proizvodnju električnih vozila u Meksiku dok proizvođači automobila prelaze sa fosilnih goriva.

Tesla će otvoriti do 6.000 radnih mesta u Nuevo Leonu i razmatra proizvodnju baterija u centru zemlje jer proizvođač električnih vozila očekuje dalja ulaganja, rekli su visoki meksički zvaničnici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...