Prihode planiraju da rasporede na nivou prethodnih godina

Evropske banke će ove godine isplatiti oko 70 milijardi evra svojim akcionarima

Svet

22.12.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropske banke će ove godine isplatiti oko 70 milijardi evra svojim akcionarima Evropske banke će ove godine isplatiti oko 70 milijardi evra svojim akcionarima
Evropske banke će akcionarima isplatiti oko 70 milijardi evra za 2023. godinu, izjavio je šef bankarske supervizije u Evropskoj centalnoj banci (ECB) Andrea Ernia.... Evropske banke će ove godine isplatiti oko 70 milijardi evra svojim akcionarima

Evropske banke će akcionarima isplatiti oko 70 milijardi evra za 2023. godinu, izjavio je šef bankarske supervizije u Evropskoj centalnoj banci (ECB) Andrea Ernia.

On je dodao da su banke u EU ove godine ostvarile profit i da planiraju da rasporede prihode na nivou prethodnih godina, ali je istakao da je iznos od 70 milijardi evra „veoma preliminaran“, prenosi Bloomberg.

Ernia smatra da banke treba i dalje da budu na oprezu i napominje da je Evropska centralna banka i dalje zabrinuta zbog kreditnih rizika, pogotovo u sektoru nekretnina.

Evropska centralna banka je na sastanku održanom 14. decembra odlučila da drugi put zaredom zadrži sve tri ključne kamatne stope na istom nivou, preneli su mediji.

Osnovna kamatna stopa na kredite iznosi 4,5 odsto, stopa na marginalne kredite 4,75 odsto, a na depozite četiri odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...