U konkurenciji i EU komesarka Margaret Vestager

Španska ministarka na čelu Evropske investicione banke?

EUVesti

1.12.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Španska ministarka na čelu Evropske investicione banke? Španska ministarka na čelu Evropske investicione banke?
Španska ministarka finansija Nadia Kalvinjo najveći je favorit da od Vernera Hojera preuzme čelnu funkciju u Evropskoj investicionoj banci (EIB), objavio je Politiko. Belgijski... Španska ministarka na čelu Evropske investicione banke?

Španska ministarka finansija Nadia Kalvinjo najveći je favorit da od Vernera Hojera preuzme čelnu funkciju u Evropskoj investicionoj banci (EIB), objavio je Politiko.

Belgijski ministar finansija Vinsent Van Petegem, koji vodi proces selekcije, poslaće pismo svojim kolegama iz Evropske unije u kojem podržava špansku ministarku finansija za tu funkciju, rekla su Politiku dva zvaničnika, koja su želela da ostanu anonimna, objavio je Danas na osnovu vesti agencije FoNet.

Van Petegem se do sada uzdržavao od iznošenja jednog kandidata, jer nije bilo konsenzusa među članicama Evropske unije.

Nemački kancelar Olaf Šolc javno je podržao Kalvinjo na sastanku najviših evropskih socijalističkih lidera u Španiji ranije ovog meseca, a Francuska se još nije izjasnila ko je njen izbor.

Ministri finansija treba da glasaju o tome da li podržavaju Kalvinjo, na sastanku koji će u Briselu biti održan narednog petka, preneo je FoNet.

Glavni rival španskoj ministarki bila je komesarka EU za konkurenciju Margaret Vestager iz Danske, koja je trenutno zamrzla tu funkciju da bi se fokusirala na svoju kandidaturu, a pored nje postoje još četiri kandidata za čelnu poziciju u banci koju su osnovale članice EU 1958. godine, da bi podržale infrastrukturne projekte i regionalni razvoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...