Nakon izjava lidera Feda i ECB

Evropske akcije u padu

BerzaEUNovacSvetVesti

10.11.2023 15:20 Autor: Vladimir Jokanović 6

Evropske akcije u padu Evropske akcije u padu
Evropske akcije ostale su u petak na negativnoj teritoriji, a evro je zadržao raniji rast nakon upozorenja predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine... Evropske akcije u padu

Evropske akcije ostale su u petak na negativnoj teritoriji, a evro je zadržao raniji rast nakon upozorenja predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) da je malo verovatno da će do smanjenja kamatnih stopa doći tokom „narednih nekoliko kvartala“.

Stoxx 600 u celom regionu bio je jedan odsto niži u ranim popodnevnim trgovanjima, dok je francuski Cac 40 oslabio za isti iznos, prenosi Financial Times. Nemački Dax oslabio je za 0,6 odsto, dok je londonski FTSE 100 izgubio 1,2 odsto vrednosti nakon što su podaci pokazali da je ekonomija Velike Britanije stagnirala u trećem kvartalu.

Evro je ojačao za 0,1 odsto u odnosu na dolar, a akcije su počele da slabe pre otvaranja berze nakon što je predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao u četvrtak da centralna banka SAD „neće oklevati“ da dodatno pooštri monetarnu politiku ako bude potrebno.

Vrednost akcija u Aziji i na Pacifiku pala je u petak nakon što je indeks S&P 500 u SAD prekinuo osmodnevni pobednički niz u pozadini Pauelovih komentara i porasta prinosa na obveznice trezora. Fjučersi na njujorškoj berzi ukazali su na delimičan rast vrednosti akcija uoči otvaranja u petak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...