Rekordni rezultati proizvođača automobila

EY: Automobilska industrija imala „kvartal iz snova“

AutomobiliSvet

28.11.2022 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EY: Automobilska industrija imala „kvartal iz snova“ EY: Automobilska industrija imala „kvartal iz snova“
Mada je svetska privreda počela osetno da posrće u trećem kvartalu ove godine, a geopolitička situacija izrazito loša, vodeći proizvođači automobila u svetu su... EY: Automobilska industrija imala „kvartal iz snova“


Mada je svetska privreda počela osetno da posrće u trećem kvartalu ove godine, a geopolitička situacija izrazito loša, vodeći proizvođači automobila u svetu su imali „tromesečje iz snova,“ ocenila je konsultantska kuća Ernst&Young (EY).

Snabdevanje poluprovodnicima se polako popravlja, a pritom je u usponu prodaja skupih modela iz premium segmenta, navodi EY u novoj studiji, a prenosi agencija DPA.

Daleko ispred svih je bio Mercedes-Benz, sa 5,2 milijardi evra operativnog profita, ispred Volkswagen-a sa 4,7 dok je BMW sa 3,7 milijarde na petom mestu. Sa druge strane, najveći svetski proizvođač, Toyota, ostvario je pad profita od čak 25 odsto.

Čak i na u poslednje vreme uzdržanom kineskom tržištu prodaja je krenula na bolje, rastom od 28 odsto u odnosu na 2021. godinu i posle perioda recesije, pokazala je analiza EY.

Otežavajući faktori će, međutim, početi da deluju i na autoindustriju, ocenio je jedan od savetnika u EY, Peter Fus (Fuß).

„Sada vidimo da se veliki deo potrošača na važnim tržištima suočava sa ozbiljnim padom kupovne moći, što znači da sve manje ljudi može ili želi da kupi novi automobil“, upozorio je Fus.

  • MAJALG

    28.11.2022 #1 Author

    Neverovatno je koliko se promenilo trziste, iako su drasticno skocile cene novih i polovnih vozila ipak je prodaja na rekordnom nivou.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.11.2022 #2 Author

    Po ovome se vidi koliko auto industrija i u najtezim uslovima odlicno zaradjuju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...