Najniži nivo od aprila 2020. godine

Fabrike u SAD pretrpele veliki pad narudžbina u oktobru

Svet

5.12.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fabrike u SAD pretrpele veliki pad narudžbina u oktobru Fabrike u SAD pretrpele veliki pad narudžbina u oktobru
Nove porudžbine u američkim fabrikama pale su za 3,6 odsto na mesečnom nivou u oktobru na najniži nivo od aprila 2020, saopštilo je Ministarstvo... Fabrike u SAD pretrpele veliki pad narudžbina u oktobru

Nove porudžbine u američkim fabrikama pale su za 3,6 odsto na mesečnom nivou u oktobru na najniži nivo od aprila 2020, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD. Istovremeno, Ministarstvo trgovine naložilo je reviziju podataka za septembarski mesečni rast sa 2,8 na 2,3 odsto.

Godišnji pad porudžbina u oktobru prvenstveno je posledica manjeg interesovanja za transportna sredstva – ove porudžbine su pale za 14,7 odsto, piše Seebiz.

To je najvećim delom rezultat pada narudžbina civilnih aviona i delova od 47,9 odsto, kao i štrajka u auto-industriji, koji je u međuvremenu prekinut, pa analitičari očekuju poboljšanje statistike za novembar.

Porudžbine motornih vozila i delova u oktobru su pale za 0,8 odsto na mesečnom nivou. Isključujući sektor transporta, fabričke porudžbine su u oktobru pale za 1,2 odsto.

Porudžbine trajnih dobara pale su za 5,4 odsto, nakon rasta od četiri odsto u septembru.

Porudžbine netrajnih dobara su u oktobru pale za 1,9 odsto na mesečnom nivou, nakon što su prethodnog meseca porasle za 0,6 odsto.

Narudžbine takozvanih osnovnih kapitalnih dobara, bez odbrane i vazduhoplovstva, u oktobru su smanjene za 0,3 odsto u odnosu na septembar.

U poređenju sa prošlom godinom, SAD su i dalje zabeležile povećanje narudžbina od pet odsto u oktobru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...