Analitičari prijatno iznenađeni

Maloprodaja u SAD porasla u septembru 0,7 odsto

SvetVesti

18.10.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Maloprodaja u SAD porasla u septembru 0,7 odsto Maloprodaja u SAD porasla u septembru 0,7 odsto
Maloprodaja u SAD porasla je u septembru za 0,7 odsto, prema Ministarstvu trgovine. Cifra je prijatno iznenadila analitičare, iako nije prilagođena inflaciji i nije... Maloprodaja u SAD porasla u septembru 0,7 odsto

Maloprodaja u SAD porasla je u septembru za 0,7 odsto, prema Ministarstvu trgovine. Cifra je prijatno iznenadila analitičare, iako nije prilagođena inflaciji i nije sasvim jasno koliko je zapravo rezultat veće prodaje ili viših cena.

Ministarstvo je korigovalo podatke za avgust sa 0,5 na 0,8 odsto rasta. Ministarstvo trgovine vodi statistiku o maloprodaji na osnovu vrednosti prodaje, a ne količine. Prodaja na pumpama je u septembru porasla za 0,9 odsto, što je direktna posledica poskupljenja benzina, piše Seebiz.

Maloprodaja, koja isključuje automobile, benzin i neke druge kategorije koje ulaze u izračunavanje ekonomskog rasta SAD, porasla je u septembru za 0,6 odsto na mesečnom nivou, što ukazuje na to da rast prodaje i dalje nadmašuje inflaciju. Ovo je u septembru bilo 0,4 odsto. Od prošle godine do septembra ove godine promet u maloprodaji je porastao za 3,8 odsto, dok je potrošačka korpa u istom periodu poskupela za 3,7 odsto. 

Internet prodaja u septembru porasla je za 1,1 odsto na mesečnom nivou, prodaja motornih vozila i delova za jedan odsto, a prodaja u kafićima i restoranima za 0,9 odsto. Prodaja u prodavnicama odeće i elektronike smanjena je za 0,8 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...