Prodaja benzina porasla za 20,6 odsto na godišnjem nivou

Maloprodaja u SAD ostala stabilna u septembru uprkos inflaciji

BiznisSvetVesti

14.10.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Maloprodaja u SAD ostala stabilna u septembru uprkos inflaciji Maloprodaja u SAD ostala stabilna u septembru uprkos inflaciji
Prema podacima američkog Ministarstva trgovine objavljenim u petak maloprodaja u Sjedinjenim Američkim Državama ostala je stabilna u septembru, ali je bila niža od očekivanja... Maloprodaja u SAD ostala stabilna u septembru uprkos inflaciji

Prema podacima američkog Ministarstva trgovine objavljenim u petak maloprodaja u Sjedinjenim Američkim Državama ostala je stabilna u septembru, ali je bila niža od očekivanja tržišta.

Maloprodaja u SAD je prošlog meseca iznosila 684 milijarde dolara, dok su tržišna očekivanja bila su povećanje od 0,2 odsto, prenosi Anadolu Agency.

U avgustu je zabeležen rast od 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec. Na godišnjem nivou, maloprodaja je u septembru porasla za 7,8 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine.

„Prodaja na benzinskim pumpama je porasla za 20,6 odsto u odnosu na septembar 2021. godine, dok su prodaje robe i usluga van maloprodajnih objekata porasle 11,6 odsto u odnosu na prošlu godinu“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Iako je maloprodaja u septembru ostala stabilna, ovo ukazuje da je potražnja potrošača i dalje jaka u najvećoj svetskoj ekonomiji, jer visoka inflacija nastavlja da grize.

Godišnja potrošačka inflacija u SAD iznosila je 8,2 odsto u septembru, neznatno se smanjivši u odnosu na godišnji rast od 8,3 odsto u avgustu, prema podacima Ministarstva rada objavljenim u četvrtak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...