Razlog pitanje ljudskih prava u Kataru

FC Bayern okončao partnerstvo sa avio-kompanijom Qatar Airways

LifestyleSvet

28.6.2023 17:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FC Bayern okončao partnerstvo sa avio-kompanijom Qatar Airways FC Bayern okončao partnerstvo sa avio-kompanijom Qatar Airways
Fudbalski klub Bajern iz Minhena (FC Bayern München) saopštio je da je odlučio da ne obnovi sponzorski ugovor sa avio-kompanijom Qatar Airways. Razlog je stav fudbalskog... FC Bayern okončao partnerstvo sa avio-kompanijom Qatar Airways

Fudbalski klub Bajern iz Minhena (FC Bayern München) saopštio je da je odlučio da ne obnovi sponzorski ugovor sa avio-kompanijom Qatar Airways. Razlog je stav fudbalskog kluba po pitanju ljudskih prava u toj zalivskoj zemlji.

U zajedničkom saopštenju obe strane su navele da će ugovor biti okončan „zajedničkim dogovorom“ 30. juna nakon petogodišnjeg partnerstva, prenosi francuska agencija AFP.

„Ostaće veze koje je Bajern uspeo da uspostavi sa svojim navijačima u arapskom svetu preko kompanije Qatar Airways“, navodi se u saopštenju.

Novi izvršni direktor Bajerna Žan Kristijan Drisen (Jan-Kristian Dreesen) rekao je da su fudbalski tim i Qatar Airways „uspešno radili zajedno i učili jedni od drugih“.

Izvršni direktor kompanije Qatar Airways Akbar Al Baker (Akbar Al Baker) poželeo je Bajernu „sve najbolje u budućnosti“.

Foto: Pixabay.com

„FK Bajern je veliki fudbalski klub čije smo utakmice pratili sa radošću i strašću“, dodao je on.

Najveći nemački klub kritikovan je u domaćoj javnosti zbog veze sa Dohom i državnim avio-prevoznikom, a razlog su navodi po pitanju ljudskih prava, posebno za vreme održavanja Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

Na generalnoj skupštini kluba 2021. godine, članovi su prekinuli sastanak zviždanjem i negodovanjem, pozivajući da se prekine veza sa zalivskom državom.

Tokom prošlogodišnjeg  Svetskog prvenstva, nemačka reprezentacija je odustala od obećanja da će nositi traku „One Love” u znak podrške ljudskim pravima i različitosti, a za ovakvu odluku okrivila je Međunarodnu federaciju fudbalskih asocijacija (FIFA) koja je fudbalskom klubu pretila sankcijama na terenu.

Zbog toga što je rukovodstvo ovog sporta (FIFA) ućutkalo igrače Bajerna, nemački tim je u znak revolta, na fotografisanju pre prve utakmice na prvenstvu, pozirao sa rukama na ustima.

Nemačka je eliminisana u grupnoj fazi na drugom uzastopnom Svetskom prvenstvu, uz uveravanja da tim ipak nije trpeo zbog dešavanja van terena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...