Borba bez presedana između dva vodeća igrača u avijaciji

Qatar Airways pokreće spor protiv kompanije Airbus zbog oštećenja aviona

Firme u fokusuSvetVesti

21.12.2021 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Qatar Airways pokreće spor protiv kompanije Airbus zbog oštećenja aviona Qatar Airways pokreće spor protiv kompanije Airbus zbog oštećenja aviona
Kompanija Qatar Airways saopštila je da je pokrenula postupak na sudu u Velikoj Britaniji protiv proizvođača aviona Airbus kako bi rešila spor oko nedostataka... Qatar Airways pokreće spor protiv kompanije Airbus zbog oštećenja aviona

Kompanija Qatar Airways saopštila je da je pokrenula postupak na sudu u Velikoj Britaniji protiv proizvođača aviona Airbus kako bi rešila spor oko nedostataka na putničkim avionima A350.

Kompanije su mesecima bile u sukobu defekata aviona, uključujući oštećenu boju i koroziju na podsloju zaštite od groma, za šta Qatar ističe da je domaći regulator vazduhoplovstva naložio prizemljenje 21 aviona.

Reagujući na ovakve navode, Airbus je insistirao na tome da su putnički avioni od ugljeničnih kompozita bezbedni za letenje uprkos izvesnoj „degradaciji površine“, dok Quatar smatra da je prerano govoriti da li je bezbednost ugrožena.

Spor je kulminirao prošle nedelje kada je Airbus, u onome što su stručnjaci nazvali potezom bez presedana, optužio avio-kompaniju da pogrešno predstavlja problem kao bezbednosno pitanje i zapretio da će pozvati na nezavisnu pravnu procenu, piše Reuters.

U ponedeljak je Qatar Airways uzvratio, rekavši da je podneo tužbu protiv Airbusa Višem sudu u Londonu.

„Nažalost, nismo uspeli u svim našim pokušajima da postignemo konstruktivno rešenje sa Airbus-om u vezi sa ubrzanom degradacijom površine koja negativno utiče na avion Aibas A350“, navodi se u saopštenju kompanije koja dodaje da joj nije ostao ni jedan drugi mehanizam osim da traži brzo rešenje putem suda.

Kompanija Airbus je saopštenjem potvrdila da je primila formalni pravni zahtev, uz napomenu da namerava da „energično brani svoju poziciju“.

Portparol kompanije Airbus je ranije ponovio da je pronašao uzrok problema i da radi sa kupcima i evropskim regulatorom bezbednosti, koji je rekao da nije identifikovao bezbednosni problem dok Qatar Airways, pak, želi da se sprovede detaljna istraga.

Foto: Pexels/Sourav Mishra

Inače, nekoliko stručnjaka iz avio-industrije reklo je da je takva javna pravna borba između dva vodeća igrača u avijaciji bez presedana.

Podsetimo, nesporazum se proširio ovog meseca kada su dokumenti u koje je Reuters imao uvid otkrili da se najmanje pet drugih avio-kompanija u različitim klimatskim uslovima žalilo na farbu ili druge probleme sa površinom od 2016. godine.

Airbus je nakon toga rekao da predlaže privremena rešenja u rasponu od popravke do prefarbanja i optužio je Quatar airways da ignoriše te predloge bez razumnog opravdanja, piše Reuters.

Qatar Airways je ponovio da ne može biti siguran da li će predložene popravke funkcionisati bez dublje analize. Njegov izvršni direktor je postavio pitanje zašto Airbus još uvek radi na rešenju ako je pouzdano rešenje već dostupno.

Inače, 21 prizemljeni mlaznjak predstavlja 40 odsto flote A 350 u vlasništvu Qatar Airwaysa, za koje je bio lansirni kupac sa najvećom narudžbom.

Druge avio-kompanije i dalje upravljaju avionom, uz opasku da na njegove performanse ne utiču „kozmetički problemi“, piše Reuters.

U međuvremenu, analitičari ocenjuju da će ovaj spor koštati Airbus velike narudžbe iz Qatar Airwaysa za novu verziju teretnog aviona A350 umesto kojeg će kompanija kupiti avione marke Boing.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...